Glazba - Internet MONITOR  


« na početak   « povratak

Glazba
Album tjedna
Recenzije
Nikad čuo
MP3 singl

Monitor
Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Monitor u Vjesniku

e-mail
glazba@monitor.hr

 
  TELEVISION PERSONALITIES: 'MY DARK PLACES'
(Domino/Dancing Bear; 2006.)
Dan Treacy, čovjek koji više od dvadeset pet godina stoji iza Television Personalities je jedan od ljudi koji su izmisli indie kulturu. Znate, to vam je ono kad neshvaćeni klinci s gitarama uhvate trubiti kako ih djevojka u koju su zaljubljeni ne voli jer hoda s nekim hipijem. Kako u vrijeme punka takav anti macho stav i nije bio baš popularan Television Personalities su svoje sljedbeništvo našli godinama kasnije. Nažalost, Treacy je godinama imao problema ne samo s komercijalnim neuspjehom nego i s šizofrenijom i drogama. Sve je kulminiralo 1998. kad je nestao. Par godina kasnije ispostavilo se da je u zatvoru i sad rehabilitirani i donekle zdravi Treacy ima prvi pravi album nakon 11 godina.

'My Dark Places' svojim lo-fi šarmom dočarava Treacyjeve dogodovštine. Ima tu priča o bivšim djevojkama u 'Ex Girlfriend Club' u kojoj se u pozadini valja nekakav drum n bass ritam, ima tu i prekrasnih komada ispovjednog indie popa poput 'Special Chair' ili 'I`m Not Your Typical Boy', ali i potpuno uvrnutih trenutaka poput 'All Those Young Children On Crack' ili susreta ljubavnog čemera i disco beata u 'You Kept Me Waiting Too Long'.

Radi se o albumu na kojem je zvuk manje bitan od namjera, a namjere su jednostavne i dobre, kao i Treacy, čovjek kojim se sudbina neprekidno poigravala. Kao i kod drugih psihički nestabilnih glazbenika i kod njega je to dio šarma koji oplemenjuje njegove pjesme i nadmašuje povremenu šlampavost nekih njihovih elemenata.

Karlo Rafaneli
karlo@monitor.hr
19. svibnja 2006

 
 
world wide web:
Uvod u bend

Don Treacyjeva osobnost

Čudno lijepo

Izdavač