Glazba - Internet MONITOR  


« na početak   « povratak

Glazba
Album tjedna
Recenzije
Nikad čuo
MP3 singl

Monitor
Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Monitor u Vjesniku

e-mail
glazba@monitor.hr

 
  SUPERHIKS: 'LIVE - SKOPSKI SAEM 06.11.2004.'
(Lithium; 2006.)
Neki budući dosje novije urbane makedonske glazbe trebao bi pokloniti centralno mjesto grupi Superhiks. Od početka svog postojanja (a to je 1994. godina) dečki su u nezaustavljivom usponu. Kada su se prvi put pojavili, predstavljali su dugo očekivano osvježenje na sceni te ih je publika tako razigrane, optimistične i vesele vrlo brzo prihvatila. Za sada su snimili dva studijska albuma 'Čekaj be malku...' i 'Trumano' i održali oko stotinjak koncerata diljem Europe. Jedan od najvećih i za grupu najvažniji održan je na domaćem terenu pred oko 5000 fanova na skopskom sajmu krajem 2004. godine.

Kod Superhiks mi se jako sviđa to što su svjesni sredine iz koje dolaze te ograničenja koja ta sredina ima, no oni ukazuju na mnoge dobre strane Makedonije, pozitivni su i ponosni što su dio Makedonije. U takvom ozračju započinje koncert gdje se mladim Makedoncima šiba injekcija adrenalina i tulum/žurka godine može započeti ('Happy End'). Na simpatičnoj 'Mašenka' potvrđuje se frontmenski status pjevača koji se zove Pece, a brass sekcija funkcionira odlično. Snimka generalno otkriva sve mane u postavkama sustava koji se koristio za snimanje koncerta jer definitivno se ne osjeća energija mase od 5000 ljudi. Šteta za to, no nema veze, slijede 'Nova Kaledonija', 'Ljubezni luđe' (ovo "đ" se čita jako mekano), otkvačena 'Freaks' i, po meni jedna od najboljih Superhiks kompozicija, 'Zaminuvanje'. Semplovi na 'Znam deka ljubi' možda i nisu bili najpotrebniji na koncertnoj izvedbi ove pjesme. Do kraja koncerta dečki su odradili ukupno osamnaest kompozicija među kojima i najznačajnije 'Optimi-Ska', 'Rade', 'Glupavi pesni', 'Čudna sostojba'...

Superhiks su napunili veliki koncertni prostor i punit će ih još mnogo puta po svemu sudeći, no ono najvažnije je to što njihovo prirodno stanište - garažu - nikada neće uspjeti (a čini se i da ne žele) istjerati iz svojih pjesama. Imati ovaj album znači imati sve najbolje od Superhiks izvedeno uživo. Preporučujem nabaviti i slušati glasno!

Marko Cacanoski
marko.cacanoski@gmail.com
26. rujna 2006

 
 
world wide web:
Bend

Izdavač