Glazba - Internet MONITOR  


« na početak   « povratak

Glazba
Album tjedna
Recenzije
Nikad čuo
MP3 singl

Monitor
Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Monitor u Vjesniku

e-mail
glazba@monitor.hr

 
  OKKERVIL RIVER: 'BLACK SHEEP BOY'
(Jagjaguwar; 2005.)
Kad emocionalni, pretjerani i nervozni vokal Willa Sheffa potpuno preuzme kontrolu nad najboljim pjesmama ovdje, odmah mi na um prvo pada Conor Oberst, odnosno Bright Eyes, ali za razliku od njih ovo je nešto što bez problema mogu slušati i voljeti. Zašto je tome tako ne znam. Okkervil River sviraju sličan, emocijama jako natopljen alter folk - rock, ali su u mojim očima lišeni jedne samodopadne crte koje Bright Eyes posjeduju.

Već nakon dopadljive minijaturne naslovne obrade Tima Hardina, stvari postaju smrtno ozbiljne s 'For Real', pjesmom koju preko ruba tjeraju Sheffov dramatični i na momente paničan vokal i izvrsna gitara. 'In A Radio Song' me možda samo zbog naslova asocira na posljednji album M. Warda, a možda i zbog toga što je jednako nostalgična. 'Black' se opet vraća na teritorij 'For Real' na kojem su uostalom Okkervil River i najuspješniji, što potvrđuju i kasnije 'A Stone' i fenomenalna osmominutna 'So Come Back, I Am Waiting'. Emocionalna uvjerljivost ovih pjesama kao i energija s kojom su isporučene nadilaze njihove mane, a tome pridonose i stihovi poput "Some nights the blood from real cuts feels real nice when it's really mine" u 'For Real' koji sasvim dobro objašnjavaju prirodu benda.

Oni koji misle da plač ima povod i svrhu neka se klone ovog albuma, Okkervil River rade melankoličnu glazbu jer znaju da je osmijeh na licu uglavnom tek paradna pojava kojom prekrivamo sranja kojih se stidimo.

Karlo Rafaneli
karlo@monitor.hr
4. listopada 2005.

Copyright © 1996. - 2003. Internet MONITOR
 
 
world wide web:
Službeni site

Zanimljiva lista bendovih linkova