Glazba - Internet MONITOR  


« na početak   « povratak

Glazba
Album tjedna
Recenzije
Nikad čuo
MP3 singl

Monitor
Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Monitor u Vjesniku

e-mail
glazba@monitor.hr

 
  NEIL YOUNG: 'PRAIRIE WIND'
(Reprise/Dancing Bear; 2005.)
Mnogo se toga dogodilo od zadnjeg Neil Youngovog studijskog albuma 'Greendale'. Amerika je snagom pomahnitalog stroja uzburkala svijet, Neil je zamalo stradao od za dlaku izbjegnutog moždanog udara, a njegov otac, poznati kanadski sportski novinar i veliki štovatelj Crazy Horse, preminuo je. Kao i uvijek, Neil je i na ovom albumu svoje ideje crpio iz vrijednosti što ih svaki normalan čovjek treba imati (obitelj, ljubav, prijatelji, male stvari što život čine ljepšim...).

"If you follow every dream, you might get lost" poput neke surove istine odzvanja pjesmom koja otvara album. 'The Painter' je pitka i vesela skladba na kojoj se Neil i društvo odlično zabavljaju, a taj me dojam drži slušajući cijeli album. DVD koji se nalazi u dodatku CD-a samo je potvrda gore iznesenom. Autor još uvijek potencira neke teme koje su na 'Greendale' bile udarne (otvoreno kritična 'No Wonder'), a 'Fallin' Off The Face Of The Earth' u jednostavnom stilu autora isporučuje mnogo ljubavi. 'Far From Home', iako u poletnom ritmu, dirljiva je pjesma prepuna slika djeteta u krilu svoga tate koga više nema. Ništa manje dirljiva je i 'It's A Dream', moj favorit sa albuma. Ne preporučam je slušati u sjetnom stanju. Naslovna 'Prairie Wind' živopisna je skladba prepuna harmonija isprepletenih sjećanjima koje donosi vjetar djetinjstva...

Bez okolišanja! Ovaj album svaki štovatelj iskrenog, vjerodostojnog, duboko intimnog i autentičnog glazbeno-tekstualnog izričaja imati mora. I ne pišem ovo jer sam rastao s glazbom Neil Younga - jer nisam. Priključio sam se tek tamo oko 'Sleeps With Angels' i 'Mirror Ball' jer trebala mi je ravnoteža između pomahnitale Pearl Jam i Nirvana manije sa jedne strane i degradirane scene na prostorima bivše države sa druge. Ok, bilo je tu još bendova, no valjda mi je trebalo malo više sadržaja nego adrenalina. Na sreću!

Marko Cacanoski
marko.cacanoski@gmail.com
9. studeni 2005.

 
 
world wide web:
Službeni site

'Greatest Hits'

'Greendale'

'Are You Passionate?'