Glazba - Internet MONITOR  


« na početak   « povratak

Glazba
Album tjedna
Recenzije
Nikad čuo
MP3 singl

Monitor
Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Monitor u Vjesniku

e-mail
glazba@monitor.hr

 
  MOGWAI: 'GOVERNMENT COMMISSIONS: BBC SESSIONS 1996 - 2003'
(Matador; 2005.)
"Mogwai su oduvijek bili dobar bend, a mislim da sad možemo reći da su izvrstan bend" rekao je legendarni britanski DJ John Peel na posljednjem gostovanju Mogwai u njegovoj emisiji. Sama činjenica da su u njoj gostovali pet puta u šest godina dovoljno govori koliko ih je Peel cijenio. Stoga ne čudi odluka benda da kao svojevrsnu komemoraciju i posvetu njemu izda ovaj album sastavljen od snimaka odsviranih u njegovim emisijama kao i onima Stevea Lemacqa. Ovaj album pokazuje da je Peel u nečemu ipak bio u krivu, naime Mogwai su oduvijek bili sjajan bend. Danas kad je post rock, žanr kojeg su oni uvelike pomogli stvoriti u teškoj krizi, ove snimke pokazuju pravu veličinu benda.

Za bend koji vrlo rijetko barata riječima oni su nevjerojatno rječiti i svojim instrumentima stvaraju neke od najljepših glazbenih krajolika u posljednjih deset godina. Nije bitno radi li se tiho-glasnim temama s nevjerojatnim promjenama dinamike kao što su 'Like Herod' ili nježnim i melankoličnim poput 'Hunted By A Freak', 'Cody' ili 'Secret Pint', Mogwai svoje apstraktne misli uobličuju u pjesme koje plijene svojom snagom i ljepotom.

Preko epskih tema prvijenca 'Young Team' i sjajnog 'Come On Die Young' do najzrelijeg 'Rock Action' i posljednjeg, nešto lošijeg 'Happy Songs For Happy People' pokazali su da mogu mijenjati strukture pjesama i uvoditi različite elemente, a pritom ostati prepoznatljivima. Jedina šteta je što nisu izdani kompletni sessioni jer ove snimke doista to i zaslužuju.

Karlo Rafaneli
karlo@monitor.hr
20. svibnja 2005.

Copyright © 1996. - 2003. Internet MONITOR
 
 
world wide web:
Službeni site

'Happy Songs For Happy People'

'Rock Action'

Izdavač