Glazba - Internet MONITOR  


« na početak   « povratak

Glazba
Album tjedna
Recenzije
Nikad čuo
MP3 singl

Monitor
Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Monitor u Vjesniku

e-mail
glazba@monitor.hr

 
  MICHAEL CAMILO AND TOMATITO: 'SPAIN AGAIN'
(Universal/Aquarius; 2006.)
Spoj jazza iz piana Michaela Camila koji potječe iz dominikanske republike, a desetljećima živi i radi u New Yorku, i flamenca iz gitare Tomatita, Španjolca iz romske obitelji kojeg je hvalio i podržavao veliki Paco de Lucia, pokazao se vrlo zanimljivom kombinacijom na njihovom prvom projektu nazvanom 'Spain'.

Camilo i Tomatito susreću se ponovo na projektu 'Spain Again'. Spoj njihova naizgled dva različita svijeta materijalni je dokaz da glazba ne zna za granice i da se, ma kojim putem pošli, na nekom raskrižju zajedničke ideje i impresije uvijek spoje, a tada je sve puno ljepše. Ta kompatibilnost dvaju autora ogleda se u otvarajućoj ‘El día que me quieras’ Argentinca Carlosa Gardela te u nekoliko originalnih autorskih kompozicija. No, po meni, jezgro ovog albuma je svojevrsni tribute umjetniku koji se zove Astor Piazzolla, u kompozicijama ‘Libertango’, ‘Fuga y misterio’ i ‘Adiós Nonino’. Sve odsvirano je vrlo snažno, gotovo je za ne vjerovati kako melodije Camila i Tomatita lupaju po završecima živaca i uzburkavaju kemijske procese u organizmu.

Vožnja po ovoj nestandardnoj putanji jazz-flamenco-argentinski tango i više je nego prelijepa. Rijetko se susrećem sa nečim ovako iskrenim i mislim da ću i dalje tražiti što više ovakvih albuma koji „robuju“ isključivo vlastitim emocijama, a ne žanru, ili ne daj bože, poslovnim planovima velikih diskografa.

Marko Cacanoski
marko.cacanoski@gmail.com
26 srpnja 2006.

Copyright © 1996. - 2003. Internet MONITOR
 
 
world wide web:
Camilo

Tomatito