Glazba - Internet MONITOR  


« na početak   « povratak

Glazba
Album tjedna
Recenzije
Nikad čuo
MP3 singl

Monitor
Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Monitor u Vjesniku

e-mail
glazba@monitor.hr

 
  LIVE: 'AWAKE, THE BEST OF LIVE'
(Geffen/Aquarius; 2004.)
Pojelo je vrijeme gotovo sve bendove koji su popularnost izgradili na drugom valu grunge glazbe, oslanjajući se tada ipak puno više na radiofonične šablone nego na beskompromisnost pionira iz orginalnog Seattle društva. Tako su se finog kruha na tuđi račun u to vrijeme najeli Bush, Silverchair i Candlebox, a usta su najviše napunili, iako se stilski malo odmičući od zadanih parametara, Counting Crows i Live. Ovi posljednji imaju jedan od najtiražnijih albuma iz tog vremena, gotovo sedmerostruko platinasti 'Throwing Copper', te jedan od najvećih hitova američkog radija uopće u tom desetljeću, sjajnu 'Lightning Crashes'.

Danas se momci naravno, kao i dobar dio društva iz tog vremena, koprcaju na marginama javne prepoznatljivosti, a iz sna nekadašnje fanove pokušavaju probuditi kompilacijom najvećih hitova koja donosi i jedan novi studijski komad. 'We Deal In Dreams'. Sve je jasno kao dan na ovoj zbirci najvećih uspješnica. Live su bez problema na svoju stranu tada privukli dio grunge usamljenika, kao i dio mainstream rokera koji su svoje kolekcije morali nečim popunjavati u pauzama između izdanja U2 i REM. The 'Beauty Of Grey', 'Selling The Drama' i 'I Alone' imaju taj tako poznati all american radio dodir, koji bi ih vjerojatno u bilo koje doba kapitulirao u pristojne hitove. No onda tu dolazi prijelomna 'Lightning Crashes', koja, kao što je i obično slučaj kod najvećih hitova pojedinih bendova, nije nikada ni bila zamišljena kao singl. I danas se lako načuditi tom pomalo čudnom aranžmanu i šupljoj produkciji, no sve ipak funkcionira sjajno u korist same pjesme tako da Live ovdje imaju stvar koja im je zapečatila karijeru, donijela nevjerojatnu popularnost i naznačila lagani pad nakon toga. 'Lakini's Juice' i 'The Dolphins Cry' kasnije još malo bude slušatelja iz polusna, no ostatak ipak ne uspijeva ponoviti hitoidnost najjačih pjesama ovdje.

Pretjerivanje s istočnjačkom filozofijom, mantričnim dionicama, te pomalo nepotrebno i nasilno naginjanje art-rock rješenjima više oduzimaju skupini Live nego što im idu u korist. No i uz sve mane, oni ne pretjerano zahtjevni naći će ovdje dosta materijala za sasvim ugodnu zabavu.

Mario Grdošić
mario@monitor.hr
20. svibnja 2005.

Copyright © 1996. - 2003. Internet MONITOR
 
 
world wide web:
Prijatelji

Izdavač