Glazba - Internet MONITOR  


« na početak   « povratak

Glazba
Album tjedna
Recenzije
Nikad čuo
MP3 singl

Monitor
Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Monitor u Vjesniku

e-mail
glazba@monitor.hr

 
  JUDAS PRIEST: 'ANGEL OF RETRIBUTION'
(Sony/Menart; 2005.)
Oduvijek sam znao da ćemo se jednom naći. Ja i ovaj suludo smiješan band. Dok recimo Iron Maiden nikada nisam volio, niti je postojala šansa da ću ih ikada zavoljeti. Istina, i Judas su mi u mladosti bili nešto pre-grozno, ali uvijek je postojalo ono nešto što me privlačilo. Oni su uvijek bili ona zla varijanta heavy-metala, odvratni ljudi, a potajno mi se sviđala i do krajnjih granica apsurda dovedena kostimografija i kulturni neposluh ovih sada već heavy staraca. Možda je to i razlog zbog kojeg je Kiss best of sve češće u mom plejeru, a dan kada ću ove godine uživo vidjeti Motley Crue čekam s ogromnim nestrpljenjem. Idem za onom starom: što smješnije to bolje. Upravo zato Maiden mi nikada neće sjesti jer imaju imidž ubogih seljaka, vole nogomet i pivo, frontmen im pilotira avion, a live nastup nije im daleko od manifestacije Dani piva u rodnom mi Karlovcu. S druge pak strane frontman Judas Halford prvi je i najveći gay odmetnik najzatvorenijeg i najkonzervativnijeg od svih stilova glazbe - heavy metala. Bivši bubnjar uskoro planira izlet iza rešetaka jer je silovao retardiranog klinca dok mu je davao poduke iz lupanja po kožama. Usput je i pljeskao po koži maloljetnog mentalnog bolesnika. A vilica koja mi je strugala o pod za vrijeme njihovog nastupa prošle godine na Rock Im Park festivalu još uvijek baca reminiscencije na sat i pol zla, turbo-muževne spike, macho metala i presmješnih vizualnih ispada. Ili pojednostavljeno, Maiden su dosadni i bezopasni. Dovedi ih doma i sprijateljit će se s tvojim starcima, pomoći mami u kuhinji i pogledati tekmicu s ocem. Dovedi Judas Priest doma i izjebat će ti mlađeg brata.

Zbog novca i samo novca Judasi su opet u postavi koja im je donijela najveće uspjehe. Previše vole svoj džep da bi propustili ogroman revival heavy metala, te lako zaboravljaju stare razmirice i teške riječi izgovorene u tisku. Kao što i predobro poznaju svoju branšu, tržište i očekivanja fanova da bi snimili ikakav album osim 'Angel Of Retribution'. Sve kao po najvećem pravilniku, heavy metal obrazac ispunjen je savršeno i bez greške. S, naravno, modernim dodacima i jednim uhom naslonjenim na današnji radio, da bi ih popušiti mogao i slučajni blesavi rock fan/nekadašnji protivnik svega hevijanerskog poput niže potpisanog. 'Judas Rising' napaljuje masu u visokim bijelim tenkama i kožnim jaknama do maksimuma, Halford se vratio i vrišti kao prije 20 godina. Koji suludi vokal bokte! 'Revolution' je prvi singl i ima strašan singalong refren, pokraden od nekud, ali glava isprana od svakojake glazbe unazad pola desetljeća ne može se sjetiti točno od kuda. Ali maznuto je iz neke stvari, baš ful copy & paste spika. 'Worth Fighting For' prva je od nekoliko lakših stvari ovdje, koje su načelno i njihovo najjače oružje. Sjeckajući rifovi srednjeg tempa, do bola ravan i neispirativan ritam i prejebeni vokali; a šta drugo da radim osim da napravim te heavy metal vražje rogove i mašem po zraku. 'Demonizer' ima maznut rif od jedne stvari s prve Coal Chamber ploče, podatak koji će heavijanare baciti u očaj, ali jebiga boorazi, ak' je rif dobar treba ga i više puta iskoristiti. A Chamber su šamarali rifovima samo tako. 'Angel' je još jedna mini-balada s finim blago ljigavim okusom u ustima, a takve su i posljednje dvije stvari na albumu, od kojih ona posljednja 'Lochness' prelazi 13 minuta trajanja te aranžmanima zalazi na Tool teritorij. Samo što je svirački to ovdje, naravno, jako pojednostavljeno.

Greške nema, znalo se da je neće biti. Savršeno servirano starim fanovima, dovoljno pažljivo zapakirano da privuče i ponekog novog.

Mario Grdošić
mario@monitor.hr
4. ožujka 2005.

Copyright © 1996. - 2003. Internet MONITOR
 
 
world wide web:
Službeni site

Hram

Gori vatra

Tekstovi pjesama

I pakao se naklonio

MTV svećenik