Glazba - Internet MONITOR  


« na početak   « povratak

Glazba
Album tjedna
Recenzije
Nikad čuo
MP3 singl

Monitor
Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Monitor u Vjesniku

e-mail
glazba@monitor.hr

 
  EDAN: 'BEAUTY & THE BEAT'
(Lewis; 2005.)
Mislite da hip-hop ne može biti psihodeličan? Da je sve to lupanje prazne slame preko podloga od tisuća i za tisuće dolara? Možda ste i u pravu, no ponekad postoje iznimke, a najnoviji dokaz u prilog tome je Edan, producent i MC iz Bostona koji bez problema spaja psihodelični rock s kraja šezdesetih i old-school hip-hop osamdesetih u jednu uzbudljivu i, ako ne u pravom smislu inovativnu onda svakako neočekivanu cijelinu. Kako bi izgledali 'Are You Experienced?' i 'Sgt. Pepper…' da su Hendrix i Beatles kojim slučajem bili MC-ji? Znatiželjni? Potražite odgovor na ovoj ploči.

Old school drum loopovi prekriveni su slojevima onoga što bi hip-hop trebao biti - hrpom postmodernih, iz konteksta izvađenih zvukova koji tvore traženu atmosferu bez obzira radi li se o gitari, čudesnom brujanju moog sintisajzera ili pak cijelom orkestru. Edan vješto komandira cijelom tom paletom zvukova bez obzira radi li se o sjajnom psihodeličnom funku kao u 'Funky Voltron', sempliranju pop pjesama iz šezdesetih razarajući njihovu jezgru i taleći ih u posve nova značenja kao u slučaju 'I See Colours' i 'Fumbling Over Words That Rhyme', mračnom komadu heavy bass hopa kao što je 'Torture Chamber' kojeg se ne bi postidjeli ni Techno Animal ili pak potpunom frontalnom napadu na osjetila prigodno nazvanom 'Rock And Roll'. Kao MC, Edan nije toliko vješt, ali bogatom imaginacijom i znanjem nadoknađuje tehničke nedostatke.

Edan je napravio rijetku zvjerku od albuma, onu koja je najnezahvalnija, hoda po ničijoj zemlji i nitko je ne prihvaća osim marginalaca kakav je i on sam. Rušenja granica je opasno samo za one koji ih se boje prijeći.

Karlo Rafaneli
karlo@monitor.hr
4. listopada 2005.

Copyright © 1996. - 2003. Internet MONITOR
 
 
world wide web:
Ponizan i veličanstven

Intervju s čovjekom

Veza slika i glazbe

Malo o prošlosti

Izdavač