Glazba - Internet MONITOR  


« na početak   « povratak

Glazba
Album tjedna
Recenzije
Nikad čuo
MP3 singl

Monitor
Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Monitor u Vjesniku

e-mail
glazba@monitor.hr

 
  CLOR: 'CLOR'
(Regal/EMI/Dallas; 2005.)
Album otvaraju tri vrlo jaka singla 'Good Stuff', 'Outlines' i 'Love + Pain' koja u svijetu u kojem debitanti bivaju proglašeni velikim nadama samo radi nekog NME-ovog članka jednostavno moraju upaliti. Britanija često pretjera s hypeom, ali ovaj bend doista ima pamtljive pop pjesme i sve dobro što im se dogodi su i zaslužili.

Na prvi pogled Clor se ne razlikuju od hrpe post punk i new wave revizionista koji nas ovih dana okružuju. Ono što ih odvaja od takvih su dobre pjesme i precizna i maštovita izvedba u kojoj se ne štede instrumenti i stilska sredstva. Spajanje pop refrena i kompleksnih aranžmana u kojima se gitara isprepleće s mnoštvom moderne i antikne elektronike pretvara ovih 11 pjesama u nešto nedostižno za diletante poput The Killers ili Bravery.

Clor su new wave bend čija je ploča mogla nastati u 2005., ali ne i u 1982. - gusta produkcija nikad ne jede pjesmu, zvukova je mali milijun, glas je i dalje u centru i sve zvuči jasno i moderno, a nikad zastarjelo jer je to najgore što se ovakvoj visoko stiliziranoj glazbi može dogoditi. Upotreba gotovo prog prijelaza, distorziranih beatova i suludih sintesajzerskih melodiia nije sama sebi svrha nego služi kao začin koji krasi u osnovi običnu pop pjesmu poput 'Garden Of Love'. To što mogu napisati akustičnu baladu poput 'Gifted' ili sjajan ljepljiv refren poput "Each of us is special in our own unique way" u 'Outlines' također nije za baciti.

Bend koji ovako samouvjereno spaja igranje na sigurno i iznenađenja čini mi se osuđen na uspjeh…

Karlo Rafaneli
karlo@monitor.hr
6. prosinca 2005

 
 
world wide web:
Službeni site

Outlines spotić

Bend priča