Glazba - Internet MONITOR  


« na početak   « povratak

Glazba
Album tjedna
Recenzije
Nikad čuo
MP3 singl

Monitor
Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Monitor u Vjesniku

e-mail
glazba@monitor.hr

 
  CIBELLE: 'THE SHINE OF DRIED ELECTRIC LEAVES'
(Six Degrees; 2006.)
Javila se prije mjesec i nešto dana jedna osoba iz Slovenije koja sad živi na jugu, i tako, informira me o događanjima, te mi sugerira da skrenem pozornost na umjetnicu Cibelle koja je nastupila na ovogodišnjem Off Festu u Skopju. Vjerujući dragoj slovenskoj duši vrlo istančanog ukusa, nabavio sam prvi, a i drugi studijski uradak pa ih okrenuo par puta, a dojmovi slijede…

Ako ih netko otkrije, brazilska emocija i talent u svjetskom Londonu dobitna je kombinacija. Otvoriti album obradom Tom Waitsa hrabar je potez koji na nekoliko slušanja postaje bolji i bolji. 'Green Grass' posjeduje uznemirujući Waitsov otisak, tjera na lagano mrdanje bokovima, a vokal slušateljeve misli odleprša u trenu na lijepa doživljena mjesta i događaje. U 'Instante de Dois' stvari se uzburkavaju, a produkcijska rješenja oduševljavaju. Komadići života upijeni između Sao Paola i Londona vjerno su preslikani u kompoziciji 'Phoenix' tkanoj od najfinijih ljubavnih materijala. Akustična gitara isprepliće se s rifovima koji asociraju na najplodnije dane Sonic Youth. Zaljubio sam se odavno u Joao Gilbertov album 'Brasil', a u kompoziciji 'London, London' osjetio sam skoro iste vibracije. U 'City People' malo je potrebno da se nađete u mislima u jednoj točci na londonskim ulicama i osjetite da je cijeli svijet u tom trenu oko vas. Ništa manje snažna je i 'Flying High' koja poput opijata na trenutke eliminira svakodnevicu. Dodir elektronike prisutan je u svakoj kompoziciji, a to je tako diskretno napravljeno da je gotovo neprimjetna. Veliki broj producenata koji je radio na ploči postavio je stvari upravo tako samo da slijede Cibelle dok izaziva svojom interpretacijom. Bez prevelikih oscilacija i nametanja.

Iako je mnogima prvi album puno prihvatljiviji jer je na njemu Cibelle plesnija i "radio friendly", mislim da je ipak ovaj drugi uradak postavio stvari na svoje mjesto i otvorio široko polje za nove božanske plodove ove umjetnice.

Marko Cacanoski
marko.cacanoski@gmail.com
21. srpnja 2006

 
 
world wide web:
Službeni sajt

Izdavač

World music nagrada