Glazba - Internet MONITOR  


« na početak   « povratak

Glazba
Album tjedna
Recenzije
Nikad čuo
MP3 singl

Monitor
Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Monitor u Vjesniku

e-mail
glazba@monitor.hr

 
  APOCALYPTICA: 'APOCALYPTICA'
(Universal/Aquarius; 2005.)
„Bend poznat po tome što svira Metallicu na četiri violončela“ piše kad se približiš Apocalyptici preko neta i ta tvrdnja odavno nije točna. Od vremena prvog albuma kad je netko smislio ovu rečenicu promijenilo se i članstvo benda, i zvuk, i sastav instrumenata, a zadnji put kad sam gledao ove Fince, hitove poput 'Nothing Else Matters' svirali su jednako nevoljko kao i Metallica.

Peti Apocalypticin album prvi je naslovljen po bendu i na njemu su njihove originalne stvari, bez ijedne obrade, odnosno onoga što je bilo njihov potpis. Da bi nadoknadili manjak obrađivanih velikana, na album su pozvali goth-metal macane iz svoje države - vođe Rasmus i H.I.M. što je još jedan od elemenata kojeg nije bilo na počecima benda – vokal. Malo zbog unošenje raznolikosti, malo da naglase melodiju pjevanjem, a malo i radi atraktivnih gostiju (ovaj put bez žena). Najzanimljiviji u trojcu gostiju svakako je Dave Lombardo koji je donio svoje paklene palice i odbubnjao jednu pjesmu.

Najveći dio albuma zauzimaju instrumentalne balade koje je Apocalyptica definirala još na 'Perfections'. Vrlo melankolične, spore i na rubu suza. Manji dio su nešto žešće stvari, no i one su na pola snage. Van tog obrasca su stvari s gostima. Najnetipičnija je otvarajuća s Lauri 'Rasmus' Ylonenom koja ni malo ne nalikuje na Apocalypticu nego bi mogla proći kao stvar bilo kojeg hard-rockerskog benda za motoriste. On i Ville Valo (Mile Lale, he-he-he!) se izmjenjuju u ljubavnom zagrljaju 'Bittersweet', prvom singlu odavde i najboljoj patetičnoj metal baladi godine, već se može reći. Stara forma benda osjeti se na 'Betrayal/Forgiveness' sa Slayerom za bubnjem. Nije on tu donio ništa novo, nego je dao bendu motiva da pokažu što je to muško sviranje. Ostatak su sad već standardne Apocalyptica stvari s nekoliko malo bržih i žešćih mjesta, ili ništa onako puno i moćno zahvaljujući čemu je Apocalyptica došli do ovog statusa.

Kruno Bošnjaković
kruno@monitor.hr
8. ožujka 2005.

Copyright © 1996. - 2003. Internet MONITOR
 
 
world wide web:
Službeni site

Kako stoje s klasikom?

Slaveni ih…

…baš vole