Glazba - Internet MONITOR  


« na početak   « povratak

Glazba
Album tjedna
Recenzije
Nikad čuo
MP3 singl

Monitor
Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Monitor u Vjesniku

e-mail
glazba@monitor.hr

 
  ANDREW BIRD: 'ANDREW BIRD AND THE MYSTERIOUS PRODUCTION OF EGGS'
(Fargo; 2005.)
Što se to krije iza ovog... hm... pomalo neobičnog naslova?

a) revival psihodelije
b) još jedan nezanimljiv post-rock uradak
c) reklamni album radnika Agrokora

Točan odgovor nalazi se pod: d) niti jedan odgovor nije točan.

Peti studijski uradak čikaškog singer/songwritera Andrewa Birda na prvi pogled puno je običniji nego što naslov sugerira. Što nužno ne znači da je album loš. Dapače. Nekako se čovjek pod stare dane zaželi običnosti, mira i tišine, koju ova ploča isporučuje u golemim količinama. Postoje li bolji žanrovski okviri za tako nešto od americane? Svaka minuta ovog albuma iz petnih žila vrišti: Ne!

Nažalost, Bird ne spada u sam vrh ovog žanra. On nema onu ludost i paranoju Devendre Banharta, liričku sposobnost i razigranost Joanne Newsom, ili pak grandioznost i preciznost Sufjana Stevensa. Ono što on ima su jako, jako lijepe melodije, a to bi nam u svakom trenutku trebalo biti dovoljno. Onog trenutka kad čovječanstvo u potpunosti zanemari čistu ljepotu melodije, pop glazba prestat će postojati.

No, ukoliko ovaj album ni po čemu nije uistinu poseban zašto je onda podigao toliku prašinu u određenim muzičkim krugovima? Da bih to otkrio morao sam malo dublje zaroniti pod površinu ove ploče. I onda me puklo... Bird je stvorio pravi mali kozmos unutar samih pjesama, sastavljen od poremećenih tema, čudnih zvukova, istrzanih ritmova i suludih rima, koje kad se spoje zvuče tako jednostavno i obično, no što ih čovjek više sluša otkrivaju mu se sasvim novi, čarobni svjetovi.

Malo je ljudi koji danas mogu stvoriti nešto tako pitko, lijepo i ugodno, a da istodobno bude i neobično, inovativno i suludo. Andrew Bird, Bog ga blagoslovio, je jedan od takvih.

Hrvoje Frančeski
acumulator1984@hotmail.com
15. rujna 2005.

Copyright © 1996. - 2005. Internet MONITOR
 
 
world wide web:
Čovjek u cvijeću

VH1 Bird

Intervju