Glazba - Internet MONITOR  


« na početak   « povratak

Glazba
Album tjedna
Recenzije
Nikad čuo
MP3 singl

Monitor
Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Monitor u Vjesniku

e-mail
glazba@monitor.hr

 
  MERCAN DEDE: 'NEFES'
(Doublemoon; 2006.)
Mercan Dede je umjetnik iz ne tako daleke nam Turske sa adresom prebivališta u Montrealu u Kanadi. 'Nefes' (Dah) je treći dio serije od planirana četiri albuma koji je započeo sa albumom 'Nar' (Vatra), a produžio sa 'Su' (Voda).

'Nefes' je fuzija elemenata (mnogima) mističnih kutaka istoka, moderne elektronike i tradicionalne turske pjesme. Autoru nije nepoznat niti jedan od spomenutih elemenata što je vidljivo u nepretencioznosti i lakoći kojom gradi kompozicije. Ima tu i razloga za zaplesati, i za opustiti se uz crni čaj ili tursku kavu, ali i popušiti mnogo duhana sa okusom jabuke ili cimeta na tradicionalnoj nargili u nekom zabačenom istanbulskom kutku. Osim u ambijentu velegradskih uličica, u jednom trenutku nalazite se u prašnjavom konvoju koji se sporo kreće turskim kamenitim putovima prema dalekom cilju, a u drugom nalazite se na vrhu planine sa koje pogled puca na neko od okolnih mora. Na trenutke jedete najsočniju naranču na svijetu, a na trenutke ste žedni.

Njegov ansambl, koji nije isključivo sastavljen od istočnjačkih umjetnika, u svih petnaest kompozicija demonstrira potentne mogućnosti tradicionalnih istočnjačkih glazbala, a vjerujte mi, što se tiče elektronike u službi tradicionalnog, Mercan Dede ozbiljno je pomjerio granice koje su već godinama bile dostižne, čini mi se, samo grupi Transglobal Underground.

Marko Cacanoski
marko.cacanoski@gmail.com
11. kolovoza 2006

 
 
world wide web:
Čovjek