Glazba - Internet MONITOR  


« na početak   « povratak

Glazba
Album tjedna
Recenzije
Nikad čuo
MP3 singl

Monitor
Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Monitor u Vjesniku

e-mail
glazba@monitor.hr

 
  AFION: 'AFION'
(Aquarius; 2006.)
O grupi Afion govore svi koji slijede muzička događanja u Republici. Rijetko se dogodi da susretnem nekoga, a da se u razgovorima oko muzike ne provuče neka informacija vezana za Afion. Ima skoro već dvije godine od kada su intenzivirali svoje koncertne aktivnosti. Kulminacija upornog vježbanja i svirki dosegnuta je objavljivanjem istoimenog prvijenca za, čini mi se, jednu od najhrabrijih izdavačkih kuća u zemlji. Ali to je druga i duga priča...

I oni su, kao i Vlatko i Miroslav na Kruševu prije osam godina, spustili loptu na jednoj prelijepoj kompoziciji koja se zove 'Prošeta se Jovka Kumanovka'. Savršeno mi je legla ova kompozicija, a Afion skidam kapu. Isplati se kupiti album samo zbog nje. Ali putovanje kroz "skrnavljeni" balkanski poluotok (ili točnije rečeno kroz Hrvatsku i Makedoniju, s malo Bosne i šarplaninskog dijela Kosova gdje se ionako govori na makedonskom jeziku) započinje skladbom iz Međimurja 'Baroš, oj, Barica' koja je radijski favorit albuma. Tu se ne bih htio upuštati previše u komentare jer mi je Međimurje i međimursko velika nepoznanica, no onako laički, što me oduševilo je vrlo hrabar pokušaj "hvatanja" narječja glasom koji baca u ekstazu, ali i instrumentalnom podrškom koja je još jučer mogla zasvirati u mnogim ozbiljnim koncertnim prostorima. Plavu krv seljačku ozbiljno zakuhava 'Devojče, devojče' koju ni najhladniji narod na Zemlji ne bi odslušao sjedeći. Svi marš na ples. Kad sam bio tinejđer, sa frendovima smo se malo preseravali kao neki k'o fol rokeri pa pjevali "Što imala k'smet ...Stamena, Stamena... dignala noze na ramena, ramena..." ali daleko od toga da tekst ide tako, ovo je jedna vrlo značajna kompozicija iz makedonske riznice koju su Afion vrlo suptilno odradili. Mislim da će se sviđati široj publici. 'Marijo' je predivna ljubavna pjesma koju su Afionci vjerujem pohvatali iz instrumenata i duša putnika namjernika, slučajnih prolaznika, a tako vjerno prenijeli da su se oči malo počele znojiti. Ok, malo smo se rastužili, popili još koju, ali vrijeme je za natrag u oro (kolo). 'Ciciri, miciri' je čak jedna od onih pjesama koju su Let3 komotno mogli uvrstiti na posljednji album. Zgodna je, plesna, šaljiva, a otvara nepregledne mogućnosti eksperimentiranja. Pun pogodak. Slušajući 'Duni, mi, duni' odmah mi se pred očima isprepliću scene filma 'Zona Zamfirova'. Da, ima tu profinjenog erotskog naboja.

Afion su snimili jedan vrlo snažan album koji će muzički oplemeniti mnoge radijske frekvencije, privatne kutke i koncertne prostore Balkana. Jedini donekle usporedivi proizvod koji mi trenutno pada na pamet bio bi nepravedno podcijenjen i zanemaren album 'Zemlja' danas već bivše generacije riječkih Putokaza i Elvisa Stanića. Iskreno se nadam da će priča oko Afiona biti perspektivnija. Kredita i ljubavi za to ima i više nego dovoljno.

Marko Cacanoski
marko.cacanoski@gmail.com
31. listopada 2006

 
 
world wide web:
Bend