Glazba - Internet MONITOR  


« na početak   « povratak

Glazba
Album tjedna
Recenzije
Nikad čuo
MP3 singl

Monitor
Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Monitor u Vjesniku

e-mail
glazba@monitor.hr

 
  30 SECONDS TO MARS: 'A Beautiful Lie'
(Immortal/Virgin/Dallas; 2005.)
Postoje neki bendovi koji su vam užasno dragi i simpatični iako možda da vas pitaju kojeg benda biste najradije bili član, oni ne bi bili prvi na popisu. Čak ni drugi. Ali onog trenutka kada čujete njihovu glazbu postoji to nešto što vas natjera da se osmjehnete i kažete "mmm…". U nekoj osobnoj, fiktivnoj podjeli glazbe, 30 Seconds to Mars kod mene zauzimaju tu "mmm…" kategoriju. I to ne zato što je u bendu holivudski ljepotan Jared Leto, ali opet, tko zna kako bi band zvučao bez njega, jer Jared je na oba albuma potpisnik svih tekstova, svira jednu od gitara, i, naravno, pjeva. I još kako pjeva. Vjerojatno umoran od svih sranja koje nosi holivudska slava, Leto bez puno pompe i nabrijanog "ja-sam-slavan" marketinga, stvara svoju glazbu i podastire je ljudima koje nije briga je li poševio Angelinu Jolie ili ne. Glazba je definitivno bila njegova prva ljubav, pa je tako na prvijencu uložio svu snagu i želju da sa sebe odere celebrity kožu i pokaže svima da on zbilja može rokati kao veliki dečko. I uspio je, jer je album '30 Seconds to Mars' bio najugodnije iznenađenje 2002. godine. Tri godine kasnije, 'A Beautiful Lie' nas uvjerava da to nije bilo slučajno.

Album otvara 'Attack', raskošna radio-frendly stvar, s vokalom koji vas istog trenutka obuzima i ne pušta do samog kraja. Jared je radio na svojoj interpretaciji, hrabriji je te se čini da je protekle tri godine dosta slušao screamo bendove. Naslovna, 'A Beautiful Lie', je jednostavna balada, jednostavnih riječi, ali klavirski uvod i kraj, beskrajna melodičnost, te Letovo povremeno paranoidno šaputanje, zadovoljit će mnoge tugaljive duše, dok će energična 'The Fantasy' suverenim bubanjem i vokalom, te nešto "kompliciranijim" tekstom najviše podsjetiti na 2002. godinu. Koliko se teško oprostiti od nekoga (navodno od poginulog fana), osjetit ćete u 'A Modern Myth', nježnoj akustičnoj stvari potpomognutoj violinama gdje Jared na kraju, u bolnom krešendu kriči "Goodbaaaye!" 17 puta. Nakon podulje tišine, da dođete k sebi, čeka vas jedna od favorita albuma 'The Battle of One' - kratka, moćna, eksplozivna stvar sa samo dvije rečenice telsta. Sva sreća da su se dečki nakon u svijet već razaslanih promo CD-a, vratili u studio i nadosnimili je, baš kao i 'Hunter', preradu koja vjerojatno iz strahopoštovanja prema Bjork nema udahnutu ni mrvicu novog života. Filer? Možda... Nije ni bitno.. Ja sam službeni sucker za ovakve bandove. Pjevne, s puno gitara (btw. jednu od njih svira i čovjek koji se zove Tomo Miličević, fora, ha?).

'A Beautiful Lie' možda ne posjeduje onu upečatljivost i izraženiju definiranost space rocka s prošlog albuma, kao ni poigravanje elektronikom i metaforičnim tekstovima. Shvatite uzorak nakon par slušanja, sve su vam riječi odmah jasne i možete uprijeti prstom u ono što vas smeta. Ali 30 Seconds to Mars su i dalje nježno čvrsti, tugaljivo agresivni, raskošni, ali i sigurniji. Njihovo odredište ovog puta nije svemir, nego srce. A znate da srce ne bira, već jednostavno voli. Možda sve to i jest laž... Ali kakva laž....

Milena Banović
miba1978@yahoo.com
9. studeni 2005.

 
 
world wide web:
Službeni site

'30 Seconds To Mars'