Glazba - Internet MONITOR  


« na početak   « povratak

Glazba
Album tjedna
Recenzije
Nikad čuo
MP3 singl

Monitor
Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Monitor u Vjesniku

e-mail
glazba@monitor.hr

 
  DIANA KRALL: 'THE GIRL IN THE OTHER ROOM'
(Verve/Aquarius; 2004.)
'The Girl in the Other Room' je odličan album za određene prigode. To nije jedan od onih albuma koji se stalno otkriva i kad kod ga ponovno slušaš nudi nešto novo i nema veze kako si raspoložen da bi ga slušao jer će on već ponuditi nešto za svako raspoloženje. Ovo je jedan sjetan, smireni i u osnovi sretan album i ima svoje trenutke.

Za razliku od prethodnik radova Diane Krall, ovaj se album okrenuo od pred-rock glazbe i na njemu ona obrađuje novije datume - Toma Waitsa, Mose Allison i Joni Mitchell, dok je većina stvara nastala u suradnji s njenim novim mužem Elvisom Costellom kojem je lani rekla "da". Žena je odustala i od big-band orkestracija i minimalizirala broj instrumenata. Zapravo, kad se izuzmu svi prateći instrumenti dodani da album ne bi zvučao prazno ostali su klavir i Krall. Rezultat toga je običan jazz da standardniji ne može biti pa kad bi sad Mrs E. Costello bila na turneji ne bi pohodila stadione ili dvorane, nego podrumske klubove prepune dima i sviralo do kasno u noć ispijajući bijelo vino. Ljigavo sretni kakvi ljudi jesu na početku veza, takvi su vjerojatno i Elvis i Diana ove godine pa 'The Girl...' priča o ljubavi i vezama. Ali izgleda da zaljubljenost u tim okočetrdesetim godinama djeluje jako smirujuće. Svih 12 komada ovdje je jako smireno, mrvicu sjetno, staloženo i na svakom koraku opušteno sretno. Sve je zapravo jako mirno i ugodno.

Ako vam u posjetu dolaze starci koji nisu obožavatelji muzike pa vam treba nešto da svira, a ne smeta nikoga, ili ako morate čuvati neku bebu koja se naslušala i repera i rokera, ovo je kao stvorena stvar za vas.

Kruno Bošnjaković
kruno@monitor.hr
18. rujna 2004.

Copyright © 1996. - 2003. Internet MONITOR
 
 
world wide web:
Službeni site

Izdavač

Biografija

Pitaj muškarce