Glazba - Internet MONITOR  


« na početak   « povratak

Glazba
Album tjedna
Recenzije
Nikad čuo
MP3 singl

Monitor
Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Monitor u Vjesniku

e-mail
glazba@monitor.hr

 
  XIU XIU: 'FABULOUS MUSCLES'
(5RC/Kill Rock Stars; 2004.)
'Fabulous Muscles' je testament jednog vremena, ploča koja svakom svojom sekundom svjedoči o planeti zemlji na početku dvadeset prvog stoljeća, i naravno nije ploča za svakog, ali ni ovo nije vrijeme za svakog, pa i za jedno i za drugo treba imati dobar želudac.

Poetika frontmena Jamiea Stewarta usporediva je s filmovima Toda Solondza ili romanima Chucka Palahniuka, drugim riječima riječ je o kronikama suvremenog društva te dvojbama pojedinaca u svoj svojoj ljepoti i ružnoći. Sve što ga okružuje Stewart promatra s dozom cinizma, ironije i melankolije, i to rezultira onim što bi neki nazvali mizantropija, a zapravo je duboki humanizam. Bilo da se radi o bezuvjetnoj ljubavi kao u slučaju naslovne pjesme i 'Little Panda McErloy', ili pak o ratnom užasu kojeg beskompromisno opisuje u 'Support Our Troops' Stewart uvijek opisuje situaciju bez distance ili bilo kakvog ustručavanja što rezultira ponekad teško probavljivom, ali uistinu upečatljivom atmosferom.

U osnovi glazbenog izričaja Xiu Xiu stoji post punk, ali ne onako vjerno prenesen iz originalnog razdoblja kao što to rade recimo Interpol, već doveden do ekstrema koji odgovaraju potrebama pjesme, tako da 'Crank Heart' zvuči kao kulisa za neku suludu videoigru, dok 'I luv the valley Oh' zvuči poput U2 koji su potpuno izgubili kontrolu nad emocijama.

Već sad mi je jasno da ću do kraja godine teško čuti nešto tako dobro kao ovaj album, u pitanju je jednostavno 'Soundtrack za život'. Stoga bilo kakva objektivnost je potpuno suvišna.

Karlo Rafaneli
k.rafaneli@inet.hr
24. svibanj 2004.

Copyright © 1996. - 2003. Internet MONITOR
 
 
world wide web:
Službeni site

Xiu heroina

Izdavač