Glazba - Internet MONITOR  


« na početak   « povratak

Glazba
Album tjedna
Recenzije
Nikad čuo
MP3 singl

Monitor
Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Monitor u Vjesniku

e-mail
glazba@monitor.hr

 
  GUNS 'N ROSES: 'GREATEST HITS'
(Interscope/Aquarius; 2004.)
Kakav je to bend bio! Danas je stvarno teško uopće zamisliti ovakvu bandu frajera, luđaka, alkoholičara, rokera i ego tripera. U vrijeme plastične pop produkcije koja je za sobom povukla sve podžanrove glazbe, ovakvu opasnost i ludost poput Guns 'N Roses doista je teško uopće zamisliti.

A bili su najveći. Uvjerljivo najveći bend na svijetu. I posljednji koji je imao onaj tipični prepoznatljivi gigantski vokal-gitara duo u obliku Axla i Slasha, kao što su prije njih rockom vladali Page-Plant, Tyler-Perry, Jagger-Richards, da spomenem samo neke.

No, kao i kod svih veličina u bilo kojem obliku umjetnosti, i u Gunsima su ego tripovi bili toliko jaki da je bend izgorio na vrhuncu slave. Vidio je rock biznis ego manijaka, ali nije vidio sličnoga Williamu Axl Roseu. Koji nenormalan čovjek. Pogledajte ili poslušajte ga danas, i sve vam je jasno.

Ovdje je 14 pjesama iz kataloga Guns 'N Roses koje su obilježile ovu skupinu, a sve redom podsjećaju nas kako je ne tako davno sve ipak bilo drugačije. Ovdje je prava rijetkost naići na singl ispod 6 minuta trajanja, a probate li danas naći na ijednoj top listi pjesmu dužu od 4 minute, pripremite se na višesatno traženje. Pop forme tada nisu bile važne, bila je važna pjesma. A Gunsi su pisali nevjerojatne pjesme. Koje su svi klinci pjevali. Neki su ih i svirali. A svi su ih slušali.

Najbolje od svega je da ja uopće i nisam bio neki GNR fanatik. No slušajući ovo s vremenskim odmakom od 10 godina, postaje jasno koje blago se skriva u njihovom katalogu. I kako je malo ovakvih bendova danas. Ima li ih uopće?

Mario Grdošić
mario@monitor.hr
1. travanj 2004.

Copyright © 1996. - 2003. Internet MONITOR
 
 
world wide web:
Službeni site

Fan

MTV likes GNR

Jedan od najboljih bendova ikada

Slikice