Glazba - Internet MONITOR  


« na početak   « povratak

Glazba
Album tjedna
Recenzije
Nikad čuo
MP3 singl

Monitor
Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Monitor u Vjesniku

e-mail
glazba@monitor.hr

 
  BJÖRK: 'GREATEST HITS'
(One Little Indian/Aquarius; 2002.)
Sve je super, proljeće je počelo (s njime i alergije, ali što ćemo sad), nebo je plavo, livade su zelene, a meni je u rukama kompilacija jedne od najvažnijih figura koje su izrasle iz džungle popularne glazbe u prošlom desetljeću.

Björk pripada onoj posebnoj skupini umjetnika koju ili volite ili mrzite. Uz to treba prikačiti fusnotu da ona uistinu ipak ne pripada niti jednoj skupini, naravno ako ne računamo ono posebno društvo nositelja progresa koji svojom odvažnošću i posebnošću krče nove puteve.

Ovu kompilaciju može se gledati kao party kojim se obilježava prvo desetljeće (onaj album koji je prije dvadesetipet godina snimila kao jedanaestogodišnji curetak ćemo zanemariti) jedne iznimne karijere. Iako je naslov prebanalan za njezine običaje (neočekivano je već i samo odstupanje od uobičajenih jednorječnih naziva - 'Debut', 'Post', 'Homogenic', 'Vespertine'), Björk je pronašla način za odmak od uobičajenog kolosjeka na kojem se sortiraju takvi naslovi, pa je izbor svojih najvećih hitova prepustila svojim obožavateljima. A njihov je izbor bio, koliko god to bilo teško procijeniti kod umjetnice koja baš i ne mari previše za top liste, poprilično blizak realnom stanju stvari. Najveće je iznenađenje izostanak možda najvećeg hita 'It's Oh So Quiet', no zauzvrat smo podareni s 'Play Dead' iz filma 'Young Americans' (koju se dalo pronaći samo kao bonus na nekim izdanjima 'Debut') i sasvim novom pjesmom, ljupkom 'It's In Our Hands.

Stoga, možemo reći da 'Greatest Hits' zadovoljava najvažniji cilj koji se postavlja pred kompilaciju - prezentira različite faze njezina opusa, stvarajući dobru osnovu za uši željne za upoznavanje s njezinom glazbom.

Die-hard zainteresirane za čaroliju koju širi ova minijaturna vila polarnoga kruga, treba uputiti na box set 'Family Tree' koji nudi detaljnije putovanje na onu strane ogledala.

Mladen Vukšić
mladen.vuksic1@st.tel.hr
31. ožujka 2003.

Copyright © 1996. - 2003. Internet MONITOR
 
 
world wide web:
Službeni site

Björk Vs Musichall

Fotografija

Govorite ni njenim jezikom

It's Oh So Quiet

Izdavač

Remiks site

'Vespertine'