Glazba - Internet MONITOR  


« na početak

Glazba
Album tjedna
Recenzije
Mlado Meso
Nikad čuo
MP3 singl

Monitor
Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Monitor u Vjesniku

e-mail
glazba@monitor.hr

 
  Intervju
Etui Etui Soniczoil: Žrtva zavjere lego kockica i star-wars figurica

  

Nedajbože da Romana uhvati neka art ekipa iz nekakvog art magazina jer bi tekst o njemu mogao izgledati otprilike ovako: "Kroz demistifikaciju audiovizualnog čina asocijativne interpolacije, ovaj ambivalentni artista, naglasak u igri zvuka ipak stavlja na heterogeni element patosa per se, kojim cjelina, dakako, obiluje. Uklanjajući granice između izvođača i publike...", bla, bla... E, ja ne dam!


  

Romano je ime koje se skriva iza Etui Etui Soniczoil. Što je to, neki cyberpunk na latinskom? Jok, ne razmišljajte previše apstraktno, etui je futrola za naočale. Romano je izabrao to ime jer mu je Maiv s kojim ponekad glazbeno surađuje rekao da je naziv glup. "Odlično, neka reakcija", povika Romano i time otkriva oko čega se vrti to što radi. Etui Etui Soniczoil je nešto između one-man benda i DJ-a. Stvari radi na kompu jer je skužio da tu može izraziti to što želi i bez ostalih članova banda kojima se možda ne bi svidjele njegove ideje. No, nije on neki seronja DJ koji pojma nema o gitarskom zvuku. Ovaj rođeni Bjelovarac po zanatu je basist, a karijeru je počeo oko devetnaeste godine startajući sa bendom Debele Bunde Za Umjereno Pretežito Vrijeme (Jesen/Zima). Ubrzo se razišao u glazbi sa svima koji nešto sviraju u Bjelovaru i shvatio kako više nema s kim surađivati. Utjeha je došla u obliku kompjutera i glazbenog programa reason kojim krati vrijeme i produljuje kreativnost i godinama poslije. Do kostura stvari uglavnom dolazi sa basom pod prstima kojeg prvo snima u cooleditu, a tek tada na red stižu semplovi. Koristi sve što mu se svidi, od uvijek dragih mu Ramones do Josipe Lisac. U vlastitoj produkciji izdao je već dva albuma + treći 'KA demo' i sve nam ih u redakciju strpljivo slao skoro tri godine. Ovaj zadnji mi je skroz dobar, jer je pomalo industrial, zagušenog zvuka prašnjavih strojeva što se uživo odlično slaže s bas gitarom. Na trećoj stvari Etui i pjeva/recitira/repa ili možda samo priča priču o gospodinu Gizmu, žrtvi zavjere lego kockica i star-wars figurica čija se ličnost raspada u gorućem napalmu.


  

Od nekih početnih eksperimentiranja sa prvog albuma 'Ratatatui' do posljednjeg 'KA (OVOstrano-ONOstrano)' primijetio ja da se tu razvija talent s mudima i kontaktirao ga. U čemu je fora? Glazba koja nastane pod njegovom palicom (dirigentskom dakako) nije mu dovoljna pa ju upotpunjuje živim nastupima ili što bi neki nazvali performansom. On to pak zove crunch-show, a do sada ih je održao pet-šest. Kaže kako je vidio brdo dosadnih DJ-a koji čak ne miksaju uživo nego se nešto kurče na mikseti, što mu je bilo montipajtonovski i apsurdno. E, pa on će sve izmiksat doma da svi vide da to nije lajv, za to vrijeme će dat' punk energiju samog sebe našminkanog i trgat se do granica izdržljivosti! Nešto što je počelo kao divlja punk egzibicija s vremenom se razvija. Osim što svira bas na programiranu podlogu i našminkan radi grimase, crta stopala na komadima papira, baca se u publiku i skače po njima, uletava u publiku i dijeli maske našminkane poput njega, ima i totalno originalnu prodaju CD-a poslije koncerta. Dok još nisi siguran je li crunch-show završio Etui Etui postaje pantomimičar koji se spušta među publiku sa polucilindrom u jednoj ruci, a diskovima u drugoj. Ljudi, s obzirom koliko im se svidjelo/koliko imaju para daju lovu u šešir i dobivaju CD. Preuzeto sa crkvene mise, usavršeno u glazbeno-scenskoj formi.

Svojom glazbom, pojavom i pristupom osvojio je srca publike i izvođača na 'Terminal 00' festivalu u Sloveniji, te pobrao prvu nagradu - nastup u Kopenhagenu u proljeće 2006. Zbog rasta cijelog projekta Etui Etui Soniczoil došlo je do kompleksnije podjele rada, pa se tako Soniczoil pojavljuje samo na koncertima, Etui Etui miksa glazbu doma na kompu, a intervju mi je dao Romano. Temperamentan je i totalno ufuran u to što radi, a za stvari kao što je politika ga, po vlastitom priznanju, boli kurac. Nema ni televiziju, no vrlo je svjestan promidžbe, medija i Interneta. Uređuje stranicu buka.hr, ima svoj blog soniczoil.blog.hr u kojem piše o svom radu i koncertima, a za najnoviji uradak, 'KA (OVOstrano-ONOstrano)' zamišljen kao dvostruki CD sa 28 stvari, predano traži izvođače i izdavače diljem domovine i kontinenta.


  

Na početku intervjua rekao sam mu da imam običaj sasvim nesvjesno krasti upaljače, rekao je da će ga paziti k'o oko u glavi, al' ipak mi se našao u džepu, nesvjesno, majke mi!

Pošaljite i vi svoje snimke na:
Internet Monitor
Za Mlado meso
Šubićeva 3
10000 Zagreb

Čovjek s futrolom:
Natko Jurdana
balkanibal@net.hr

 
 
Online
Etui Etui Soniczoil Buka

Pošaljite i vi svoje snimke na:
Internet Monitor
Za Mlado meso
Šubićeva 3
10000 Zagreb