Glazba - Internet MONITOR  


« na početak

Glazba
Album tjedna
Recenzije
Mlado Meso
Nikad čuo
MP3 singl

Monitor
Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Monitor u Vjesniku

e-mail
glazba@monitor.hr

 
  Intervju
Autogeni Trening - demo bez granica

  

Radeći ovo ljeto kao volonter organizacije 'ZID-Evropa za mlade proputovao sam Crnu Goru zajedno sa grupom mladih iz cijele Europe. Tom prilikom upoznao sam i napravio intervju sa Autogenim Treningom, bendom iz Podgorice. Tamo su face, ali ovdje ljudi ne znaju za njih, ajmo to promijeniti.

Kada smo došli u Danilovgrad lideri kampa su nam rekli da ćemo postavljati stejđ za bend i DJ-a koji u sklopu iste organizacije prate našu turneju. Za razliku od mojih zapadnoeuropskih kolega i kolegica, s kojima sam stalno morao probijati led kako bih olakšao i opustio komunikaciju, sa Autogenim Treningom nije bilo nikakvog leda. Isti jezik, zajebancija, alkoholne navike, slični glazbeni ukusi i jedna sveopća opuštenost kumovali su da ih već nakon pet minuta poznanstva uspijem nažicati za intervju. Ilija na basu, Bojan na bubnjevima i Dino na gitari i vokalu zajedno rade jedan novi zvuk.

No, što to oni nude, što sve zapravo dobivate s ovim bendom? S Autogenim Treningom dobijate ritmičnost drum n' bassa, brzinu speed metala i atmosferičnu psihodeliju, a prvih sto naručitelja dobit će još i balkanski hard-core! Ako nazovete odmah, u vaše audio organe izravno šaljemo i ove multifunkcionalne beskompromisne tekstove na srpskom. Oni mogu savršeno pratiti glazbu, potaknuti Vas na pjevanje ili samo urlikanje, mogu poslužiti i kao izvrstan izgovor za organiziranje večeri poezije i promišljanja. Ali to nije sve! Uz ovu ćete glazbu i plesati. Da, da, dobro ste čuli - plesati! Ako se želite razbacivati uz pogo ili diskretno micati cijelim tijelom u ritmu, poskakivati ili pak samo klimati glavom Autogeni Trening će zadovoljiti sve Vaše potrebe. Zato nazovite već sada!


  

Bend uživo zvuči odlično neovisno o promilima u vašoj krvi. Ima ih troje, ali kao da ih je pet-šest. Uvježbani su i prepuni energije koja im ne dolazi toliko od žestine zvuka već ju crpe iz svoje kreativnosti i umijeća nadograđivanja na glavnu temu. Toliko toga miješaju da bi ispao pravi čušpajz kad ne bi bilo napravljeno sa stilom i mjerom. Njihove me stvari glazbeno zapravo podsjećaju na novele, na priče. Mada su razrađene, kao da imaju nekih praznih, nenapisanih stranica namjerno ostavljenih za improvizaciju usred koncerta i prepuštenih slušaču da ih shvati kako mu najbolje odgovara. Slušanje ovog benda je čista uživancija, no to se prvenstveno odnosi na živu svirku. Stvari na CD-u su ograničene skromnim uvjetima snimanja. Iskreno, mislim da bi ih mogla prihvatiti vrlo šarolika publika.

Povijest, pardon, istorija benda počinje u petom mjesecu 2000. O ranim danima ne saznajem puno jer je od početne postave ostao samo frontmen Dino koji kaže - "Da ti ne pričam koliko se članova izmenilo. Imali smo i duvače u bendu i ženski vokal". Prije se bend sastojao od pet članova, a Ilija koji se priključio pretprošle godine kaže kako je uspio uhvatiti dijelić atmosfere pred raspad. "Jednostavno su pukle relacije među ljudima u staroj postavi, pale su neke maske, ali ostali smo svi u dobrim odnosima". Tko zna što bi bilo sa AT-om da Dino nije sreo Bojana i pozvao ga da svira bubnjeve u jedanaestom mjesecu 2004. "Imao sam jednu dulju pauzu od četiri godine nesviranja, AT mi je dobro došao da se vratim u sviračku formu" prisjeća se Bojan. Svirali su po cijeloj Crnoj Gori, a kampanja nevladine organizacije ZID omogućila im je da odrade koncerte i po malim mjestima od par tisuća stanovnika, te da budu predgrupa i poznatoj Deci Loših Muzičara. Izvan Crne Gore svirali su na Šumadijskom demo-festu u Kragujevcu i na ex-Yu rock festivalu u Bugojnu. "U Kragujevcu smo prošli super, mada su nam na početku svašta dovikivali kad su čuli da smo iz Crne Gore, al' na kraju svirke su nas pozvali na prvi bis u životu!" hvali se Dino. Za jedan crnogorski bend veliki je uspjeh svirati u Srbiji jer "tamo ima mnogo publike za ovakvu glazbu, studiji su tamo, scena" priča Bojan. U Kragujevcu su snimili i svoj prvi demo 'Uvek ti sebe nađe', 2002. kod Vujeta iz KBO.

Na samo pitanje o CG rock sceni Dino odgovara - "imamo pesmu 'Mrtvilo, mrtvilo u sredini'". Ističe demo bend koji više ne postoji, a zvao se Little Radojica Is Not Able To Suffer Anymore. "Frontmen, gitarista se obesio kada mu je bilo devetnaest, al' tako dobru glazbu svet nije čuo" veli Dino. Priča o sceni rezignirano - "Crna Gora je još uvek mrtva za dešavanja mladih bendova", pa nastavlja uzbuđeno - "u Podgorici mi nemamo klub, čoveče božji! Dvesta hiljada stanovnika, ej!". Pokušavam mu objasniti da Zagreb sa svojih milijun ima klubova za prste jedne ruke. Završava temu jer nas zovu da pomognemo oko slaganja razglasa. "Scena je u začetku u CG, ali vlada kinta, svi se furaju na TV PINK. Crna Gora ti je mafijaška zemlja, razumeš!".


  

Stilski, AT je vrlo mješovit sa brojnim utjecajima. "Ima dosta miksovanja stilova, unatoč evoluciji to je ostalo isto" kaže Dino koji od utjecaja ističe Hendrixa, "ne toliko glazbeno koliko način na koji to opušteno i sigurno radi". Sa sviračkog gledišta, glazba AT zvuči zahtjevno i Ilija, koji dolazi iz heavy metal branše, priznaje da je bio prilično skeptičan kako će sve to poskidati. "Al' Dino mi je rek'o 'evo ti kostur, imaš potpunu slobodu, sviraj!'". Taj način rada potvrdio mi je i Bojan: "Sviđa mi se sloboda u AT, možeš bukvalno sve, ono, nema šablona". Unatoč očitoj slobodi u radu, Dino je, kako sam za sebe kaže, "glavna faca u bendu. Dođem na probu sa idejom i onda pustim njih dvojicu da nadodaju šta hoće, a radim i sve tekstove. Prije sam bio skroman, ustvari, lažno skroman, ne znam zašto". Prostorija u kojoj vježbaju nalazi se na osam kilometara od Nikšića, na obali Slanog jezera. "Tamo sviramo kad god možemo" kaže Bojan.

Studenti su sociologije i filozofije poput mene pa se nisam ustezao započeti neke nesretnije teme našeg poluotoka. Saznajem da ove ljude zaboli za nacionalne spike. Previše su imali sranja s tim na osobnom nivou, o čemu govori i pjesma 'Guši se ljubav'. Tekst je odličan i vrlo živ jer se nažalost temelji na istinitoj i osobnoj priči pjevača i gitariste Dine, podrijetlom muslimana. "Njeni roditelji su bolesni od istorije, njeni roditelji strahom vladaju životom svoje dece, oni guše najveću ljubav, to je sve zbog boje, to je sve zbog imena, to je sve zbog dugova iz 14. veka, koje hoće da naplate nama, ja sam mogao da budem ti, i da su nas zamenili, niko ne bi primetio...". Čuo sam cijelu groznu priču o problemima koje je imao jer je volio Srpkinju čija se obitelj protivila njihovoj vezi. Zbog svojih korijena i svih problema, Dino je službeno promijenio ime u Zoran koji sad kaže - "neću da se zamaram s tim, dosta mi je priče o ratu, hoću da živim kao svetski čovek".

Planovi za budućnost su brojni, ali u prvom redu žele što više svirati izvan Crne Gore, posebno u Zagrebu i Beogradu. Sa prosječnih 200 eura plaće, ako uopće imaš plaću, teško je platiti opremu, snimanje, prazne diskove. Turneja sa ZID-om im je dosta pomogla jer su dobili neku lovu od koje namjeravaju platiti snimanje pet stvari. Otkada sam se vratio iz Crne Gore, pokušavam zainteresirati nekoga za njih tu u Zagrebu, no zasada bez uspjeha. Iskreno se nadam da ljudima kojima sam slao demo jednostavno nedostaje sluha za glazbu kao takvu, te da razlog odbijanja nije bila boja, ime ili pak neki dug iz 14. ili 20. veka. No možda sam jednostavno naivan. Unatoč svemu, AT je što se mene tiče postavio nove standarde autorskim rock (u najširem smislu riječi) bendovima na ovim prostorima. Tko ih čuje uživo shvatit će to i prije završetka prve stvari.

Pošaljite i vi svoje snimke na:
Internet Monitor
Za Mlado meso
Šubićeva 3
10000 Zagreb

Razgovarao:
Natko Jurdana
balkanibal@net.hr

 
 
Online
MP3 Autogenog Treninga

Pošaljite i vi svoje snimke na:
Internet Monitor
Za Mlado meso
Šubićeva 3
10000 Zagreb