Glazba - Internet MONITOR  


« na početak   « povratak

Glazba
Album tjedna
Recenzije
Nikad čuo
MP3 singl

Monitor
Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Monitor u Vjesniku

e-mail
glazba@monitor.hr

 
  Stephen Richards iz Taproot:
Teško da bih mogao tražiti išta više

Pitanja sve popularnijem američkom nu-metal bendu Taproot poslali smo još prije nekoliko tjedana, no momci se nalaze ovih dana usred snažne medijske kampanje i turneje s Mudvayne po SAD, tako da smo morali stati u red i čekati na odgovore. Na pitanja je odgovorio Stephen Richards, vokal Taproot.

Za početak čestitke na sjajnom uspjehu novog albuma na tržištu, koliko ste vi samo zadovoljni prodajom i reakcijama fanova i medija?
Izrazito smo zadovoljni podrškom koju smo dobili bilo od strane fanova, medija ili izdavačke kuće. Dovoljan je podatak da smo u prva dva mjeseca, koliko je 'Welcome' vani, prodali skoro pa isto primjeraka koliko i 'Gift' u dvije godine.

Zašto 'Welcome' za naslov albuma?
Pa, naslovnicu koja se pojavljuje na albumu imam u glavi već nekoliko godina, ideja mi je došla jednom davno, dok sam igrao PlayStation. Onda mi se s vremenom riječ "welcome" učinila kao najprihvatljivija za tu sliku, a i zvuči kao nekakav poziv slušatelju da zaroni dublje u album.

Kako napreduje turneja s Mudvayne, ima li kakvih ludih priča, događaja?
Za sada ništa posebno ludo ili neuobičajeno. Ova nam je turneja zapravo sjajna prilika da ostanemo što duže koncertno aktivni, te da nemamo veće pauze, jer album treba što jače ispromovirati. A i nije nas dugo bilo, pa se i osjećamo kao da nešto dugujemo starijim fanovima. Raspored nam je stvarno gust, ponekad sviramo i dva koncerta po danu, jer odlazimo odraditi svirke na velikim radijskim festivalima, koji se uglavnom održavaju u poslijepodnevnim satima.

Na Streetwise stranicama sam vidio anketu u kojoj se može glasati za vaš novi singl? Je li anketa gotova?
Mislim da je gotova i da će 'Mine' biti iduće single. 'Poem' je stvarno jako dobro prošao na radiju i morali smo dobro razmisliti pri izboru sljedećeg singla, pa smo dio odluke prepustili i fanovima. Bude li se album dobro držao u idućih pola godine, možda bude skinut i treći singl. Vjerojatno 'Dreams' ili 'Everything'.

'Welcome' je puno melodičniji od prethodnika, vokali su gurnuti u prvi plan, a gitare nešto blaže nego prije. Jeste li s tom odlukom ušli u studio, ili je jednostavno tako ispalo?
Pa ne bih se složio u potpunosti sa tim. Mislim da je ovoga puta zvuk cijeloga benda puno čišći i profinjeniji jer smo imali ogromnih problema sa vrijeme miksanja prošlog albuma, pa je ispao prilično mutan i prljav. To smo u svakom slučaju htjeli izbjeći na ovom albumu. Mislim da je moje pjevanje također napredovalo u odnosu na prethodni album te smo dali vokalu dosta prostora. Za gitare bih rekao da su puno bogatije i šire, jer smo više radili na njima, a ovoga puta i ja sviram na 5 pjesama, tako da smo i stilski dobili širinu.

Kako gledaš na vašu karijeru dosada, ima li stvari koje bi promijenio i koliko si zadovoljan?
Jako sam zadovoljan s pozicijom na kojoj smo trenutno. Naša osnovna baza fanova broji nekih 200 000 ljudi (u toliko je primjeraka prodan 'Gift'), a sada smo eto snimili izuzetan album na koji smo jako ponosni i želimo da dođe do što većeg broja ljudi. Također imamo priliku svirati sa sjajnim bendovima od kojih su neki imali ogroman utjecaj na nas te su na neki način i zaslužni što se mi nalazimo u bendu danas. Još prije samo 3 godine bili smo demo bend, a danas imamo dva major albuma, prilično lijepu podršku televizije i radija, i što je najvažnije, čvrstu bazu fanova. Teško da bih mogao tražiti išta više.


Kako bi izgledala tvoja turneja iz snova?
Pa ako sve stvari budu u redu, i ako naš menagement sredi neke potrebne detalje, mislim da bi se moja turneja iz snova mogla uskoro i ostvariti, a uključivala bi Pulse Ultra, Taproot, Deftones, Queens Of The Stone Age i System Of A Down.

Vrijeme je izbora za najbolje albume iz protekle godine, tvoj izbor?

Bone Thugz N Harmony 'Thug World Order'

Home Town Hero 'Home Town Hero'

Queens Of The Stone Age 'Songs For The Deaf'

Taproot 'Welcome'

Filter 'The Amalgamut'

Planovi za bližu budućnost?
Očekuje nas ogromna turneja sa Disturbed u ožujku, i tome se jako radujemo. Svirali smo već s njima, i uvijek se dobro provodili, pa ne vidim razloga da ne ponovimo opet dobru zajebanciju. Prije toga ćemo svirati kratku Englesku turneju sa Pulse Ultra krajem siječnja. Možda ulete i neki japanski datumi, iako nije još ništa potvrđeno. A što se ljeta tiče, još nismo otišli tako daleko, nadam se da će uletiti neki veliki ljetni festival, osobno ne bih imao ništa protiv još jednog Ozzfest iskustva.

Hvala Stephen, sve najbolje u novoj godini.
Hvala, također, sve najbolje tebi i svim posjetiteljima vašeg sajta.Mario Grdošić

10. siječanj 2003.

P.S. Zanimljivo je da su Stephenu bila postavljena i neka pitanja o njihovom odnosu sa Fred Durstom, s kojim su prije nekih godinu dana bili u velikom konfliktu i malom medijskom ratu. Ta su pitanja jednostavno izbrisana, a od odgovora ništa…
Copyright © 1996. - 2000. Internet MONITOR
 
 
Diskografija
'...Something More Than Nothing' 1998.

'Upon Us' 1999.

'Gift', Atlantic 2000.

'Welcome', Atlantic 2002.

Linkovi
Službeni site

Taproot zvuk

Daljinski link

Fanovski site

Tekstovi pjesama

Stari site

MTV podsite

Postava
Stephen Richards - vokali

Michael DeWolf - gitara

Philip Lipscomb - basist

Jarrod Montague - bubnjar