Glazba - Internet MONITOR  


« na početak   « povratak

Glazba
Album tjedna
Recenzije
Nikad čuo
MP3 singl

Monitor
Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Monitor u Vjesniku

e-mail
glazba@monitor.hr

 
  Jon Spencer: Blues su problemi vremena u kojem živimo

Izbacili su njegovo ime iz naziva benda, ali Jon 'Elvis on Speed' Spencer i dalje je središnja sila izvora buke koji se zove Blues Explosion. Prvi album objavili su sada već davne 1992. godine i hrvatska publika od tada je čekala da doživi cijelu priču uživo. U zagrebačkoj Tvornici s njima su zasvirali Dälek, bend koji rado i često posjećuje Zagreb i s lakoćom razbija sve zvučne barijere. Prije koncerta se s Jonom posjela naša Ivana Markov i ugodno porazgovarala.

Ivana: Odakle Dälek kao predgrupa u Zagrebu?
Jon: Nikad ih nisam slušao uživo, ali mi se sviđa to što rade. Čuli smo da će biti u blizini dok smo ovdje, pa je netko predložio da odsviramo par koncerata zajedno. Inače živimo vrlo blizu jedni drugima, pa se sada dogodilo i da smo na turneji u isto vrijeme. Čuo sam da su u Zagrebu svirali već nekoliko puta. Nama je ovo prvi koncert u Hrvatskoj i jako smo sretni što će baš sada Dälek svirati s nama.

Ivana: Što se danas može očekivati od vaših koncerata?
Jon: Nikad ne sviramo samo zadnji album već na svakom koncertu prošećemo kroz sve faze našeg glazbenog postojanja. Mislim da u gradovima gdje sviramo prvi put to dugujemo našoj publici. I dalje se trudimo da uživo budemo što bolji i da publika bude zadovoljna. Što se tiče koncerata u Europi i SAD-u, ne može se reći da nema razlika. Neke stvari su bolje, neke gore, ali općenito gledano mislim da je publika u Europi puno življa i opuštenija.

Ivana: Na albumu 'Damage' okupili ste impresivne suradnike. Po kojem ključu ste ih birali?
Jon: Neki od suradnika, recimo David Holmes ili Dan The Automator, radili su s nama i prije. Obično su suradnici koje biramo ljudi čijem radu se divimo i čiji smo fanovi. Kada s nekim želimo raditi, nazovemo ih i pozovemo da rade s nama. Mislim da je to što smo radili s ljudima koje cijenimo jedna od najdivnijih strana ovog posla.
Ivana: Radili ste s gomilom utjecajnih i popularnih glazbenika. Možeš li nekoga posebno izdvojiti?
Jon: Teško je izdvojiti samo jednu osobu, ali na pamet mi pada recimo DJ Shadow. Ovo je naša prva suradnja i mislim da je sve jako dobro ispalo. S njim je bilo pravo zadovoljstvo surađivati i definitivno bih ga izdvojio kao jednog od najuzbudljivijih suradnika. Već duže vrijeme smo se nadali suradnji s njim, a na kraju je ispalo da smo pjesmu zajedno napisali. Bilo je to divno iskustvo i nadam se da ćemo surađivati i u budućnosti.

Ivana: Što te inspirira? Utječu li na tebe filmovi, stripovi, knjige, neglazbene forme?
Jon: Mislim da sve više inspiracije dobivam iz neglazbenih formi. Danas na mene utječu razni oblici umjetnosti. Inspiracija pronalazim u mnogim stvarima i situacijama; može doći iz samog života, veza, iz političke situacije ili pak iz iskustva koje doživimo kada sviramo u Zagrebu. Dok si na turneji, glavna preokupacija ti nije stvaranje. Ne možeš se nikada dovoljno koncentrirati. Kako smo na turneji do kraja ljeta, tako za sada nemamo nikakvih konkretnih planova.
Ivana: Je li ti dosadilo svirati i putovati?
Jon: U cijeloj priči postoji zaista dosta dosadnih trenutaka, ali na kraju dana koncerti sve vrate u ravnotežu. Bitno je na koncertu dati sve od sebe.

Ivana: Je li se tvoj pogled na glazbu promijenio od prvih glazbenih koraka do danas?
Jon: Da. Osjećam se vrlo sretno što mogu svirati u ovom bendu i smatram se sretnikom što mogu putovati svijetom. Puno se toga promijenilo od prvih dana do danas. Što sam naučio? Naučio sam da ne smijem misliti kako sve znam. Naučio sam da je glazbena industrija vrlo okrutna, ali i da je underground moje podneblje i moje zaleđe. Uvijek sam se trudio postojati bez pomoći mainstreama.

Ivana: Kako objašnjavaš veliku popularnost White Stripes?
Jon: Nekada su ih svi uspoređivali s Blues Explosion, no otkako su postali jako popularni nas uspoređuju s White Stripes. To što su postali popularni lako je objašnjivo jer oni imaju sjajan image, imaju pametne pjesme koje su jako promišljene i pamtljive, znaju što žele postići i idu samo naprijed.

Ivana: Koliko su "September 11" i Amerika koja je Busha ponovno izabrala za predsjednika utjecali na glazbu, a koliko na tebe osobno?
Jon: Ne znam što je s glazbom općenito, ali 9/11 i sve što se danas događa s američkom administracijom na mene ima veliki utjecaj. Ja živim u New Yorku i tog jutra sam sina vodio u školu. Dakle, to što se tada dogodilo, dogodilo se meni osobno, dogodilo se članovima mog benda i svim mojim sugrađanima. Preživjeli smo taj dan i vidjeli što se od tada događa, pa mogu reći da u svoje osobno ime i u ime svog grada osjećam veliku ljutnju i veliku frustraciju. Ovo su loša vremena za Sjedinjene Države i neke pjesme na albumu 'Damage' govore upravo o toj frustraciji i ljutnji. Djelomično zato smo i album naslovili 'Damage'. Mislim da je Damage blues ime, a dio bluesa su i politički problemi i problemi vremena u kojem živimo.
Razgovarala
Ivana Markov
ivana@monitor.hr

12. svibnja 2005.

Copyright © 1996. - 2004. Internet MONITOR
 
 
Linkovi:
Službeni site

Fotogalerije s koncerta

Filmić s koncerta jedan…

…i drugi

'Damage'

Impresije o koncertu