Glazba - Internet MONITOR  


« na početak   « povratak

Glazba
Album tjedna
Recenzije
Nikad čuo
MP3 singl

Monitor
Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Monitor u Vjesniku

e-mail
glazba@monitor.hr

 
  Billy's Band: Votka je štetna

Tko bolje da pjeva o tragedijama, ljubavi i piću od Rusa, ali i Tom Waitsa, čovjeka iz američkih močvara koji ima štošta za reći o navedenom. Trio iz St. Petersburga, Billy's Band, Waitsov tribute band koji snima i vlastiti materijal, spaja geografski udaljen blues Rusije i Amerike. Ruske narodne i Waitsove osobne i folk tragedije cvile iz basa, harmonike i gitare i Billy's Band postaje vizija svadbenog benda iz raja. Zadovoljne su i tetke i bake jer na ruskom pjevaju o ljubavi i vjekovnim tragedijama naših starih, a mlade loži gitara i hrapavi glas pjevača Vadima "Billyja" Novika. Razgovarale smo s njima prije njihovog prvog hrvatskog koncerta u Aquariusu.

Kako ste počeli svirati zajedno?
Bend se sastoji od pjevača i basista Vadim "Billy" Novika, harmonikaša Antona Mateziusa i gitarista Andrei "Ryzhik" Mateziusa. Upoznali smo se svirajući po ulicama Berlina, a postali bend dok smo vodili klub u St. Petersburgu. Neki bendovi se ne bi pojavili, pa bismo mi svirali umjesto njih da publika ne bi bila razočarana. Onda smo se 2001. godine pretvorili u pravi bend.

Postoji li glazbena scena u St. Petersburgu?
Postoji i većinom su to rock bendovi. Postoji nešto što mi zovemo "ruski rock". To je stil najpopularnijih bendova, no većinom je sve bazirano na tekstu, ne na muzici i uglavnom ništa ne valja.

Počeli ste svirajući Waitsove pjesme?
Tako je, to je bio početak. Ubrzo smo počeli pjevati svoje pjesme u Waitsovom stilu i postali uspješni. Trebalo nam je četiri godine, ali možemo reći da smo u Rusiji popularni. Uspjeli smo u tome bez pomoći promotora i izdavačke kuća.

Je li moguće živjeti od glazbe?
Sviramo 15 dana mjesečno i živimo isključivo od muzike. Većinom sviramo u Rusiji jer kako smo tamo ipak popularni bolje se i plaća.

Kako funkcionira izdavaštvo u Rusiji?
Prvo producent nađe bend. Kada potpišu ugovor to im puno znači jer dobiju recimo tisuću dolara mjesečno. Budu izvan sebe od sreće, ali ako nakon toga postanu zaista popularni i u poziciji su da zarade i 100 tisuća dolara mjesečno. Međutim, producent koji ih je potpisao uzima sve i muzičari postaju ljuti, počnu se drogirati i piti i tonu u očaju. Na kraju umru. To je najčešća ruska priča.

Kakva glazba je najpopularnija u današnjoj Rusiji?
Ona loša, eurovizijske pjesme su raj naspram top ljestvica u Rusiji. Sve što je na televiziji popularno je. Producenti plaćaju za emitiranje i to je ono što svi slušaju. Rijetku su dobri. Na primjer Pjatnista je jedan jako dobar reggea bend koji je i poprilično popularan. Oni su zaista iznimka.

Rekli ste da su vam uzori Nirvana i T.a.t.u. Što oni imaju zajedničko?
Da, oni su nam uzori. Produkcija je odlična.

Zašto Tom Waits?
Tom Waits mi je otvorio oči što se glazbe tiče. Taj tip mi je promijenio život. Već sam bio jako razočaran u sviranje, ali on je to promijenio. On nije naš jedini utjecaj jer je sve od folka, jazza, grungea utjecalo na nas.
Jeste li vidjeli Waitsa?
Da. Gledali smo ga u Berlinu i bilo je čudesno.

Rusija ima tradiciju odličnih pripovjedača, Waits je veliki pripovjedač, je li to veza?
Mislim da se osim dobrog refrena kroz pjesmu mora provlačiti neka linija, neka crta koja sve veže. Savršena pjesma za mene je refren plus super priča.

Svi pišete?
Muziku da, tekstove piše Billy, a Anton mu ponekad pomaže.
O čemu govore pjesme?
O putovanjima, ljubavi i viskiju.
Ne votki?
Ne, votka je štetna.

Što je značilo biti umjetnik u komunističkoj Rusiji i danas?
Tada je bilo nemoguće biti umjetnik, slobodan kakav umjetnik mora biti. Danas možeš raditi što hoćeš. U vrijeme komunizma sva muzika je bila muzika "protesta". Sve je bilo u svrhu veličanja ideje komunizma. Zapadna glazba nije bila dostupna. Ploče su se mogle kupiti samo na crnom tržištu i bile su očajno skupe. Ta su vremena srećom iza nas.
Razgovarale i fotografirale
Zrinka Horvat
zrinka.horvat@ina.hr

i Ivana Markov
ivana@monitor.hr
Ivana Markov
12. srpnja 2005.

Copyright © 1996. - 2004. Internet MONITOR
 
 
Linkovi:
Službeni site

Svega, ako znaš čirilicu