Glazba - Internet MONITOR  


« na početak   « povratak

Glazba
Album tjedna
Recenzije
Nikad čuo
MP3 singl

Monitor
Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Monitor u Vjesniku

e-mail
glazba@monitor.hr

 
  Avenged Sevenfold: Klinci koji skidaju puno muzike ne idu na koncerte i ne prate zaista neki bend

Avenged Sevenfold su trenutno jedan od onih "the-bands-you-love-to-hate" na domaćem američkom tlu. Nešto slično kao Limp Bizkit unazad pola desetljeća, samo ipak u nešto umjerenijem obliku. Nakon dva izuzetno uspješna indie albuma, na kojima su miješali sve od punka, glama, hard-corea pa do heavy metala, njihov prvi album za velikog izdavača 'City Of Evil' jasno je do kraja definirao njihovu opčinjenost skupinom Guns N' Roses, tako da oni danas zvuče kao pijani mlađi braco legendarnih L.A. rokera. U Europi si tek stvaraju ime, a za upoznavanje starog kontinenta sa svojim likom i djelom odlično im je poslužila velika ljetna festivalska turneja, na kojoj smo sjeli s njima nakon nastupa na festivalu Rock Am Ring. Basist Johnny Christ i bubnjar TheRev zabavili su nas kroz 20-ak minuta simpatičnog narko-alkoholiziranog i prilično nekontroliranog odgovaranja na postavljena pitanja.

Mario: I, kakav je bio gig?
Johnny: Dobar, fora, zabavno. Sviramo pred nekim novim klincima, nismo baš često ovdje...
TheRev: maznuo sam sedam Red Bullova unazad 24 sata, izašao gore, razvalili smo!
Mario: Bome fino, živiš zdravo?
TheRev: Jebe mi se, svi ćemo umrijeti kad - tad.
Mario: Popio sam ih i ja dosta ovih dana; vozio sam 14 sati iz Hrvatske do ovamo.
Johnny: Ja pijem 5 komada dnevno.
TheRev: Kombinacija Red Bulla, speeda i kokaina je čista smrt. Vjeruj mi.
Johnny: Znaš šta, Hrvatska i Njemačka imaju istu shemu čovječe, sve je to na istu foru. Posebno volim hrvatske cure, prelijepe su.
Mario: Dođite ljeti na obalu, možda vam se posreći...
Johnny: Nemamo vremena, stalno sviramo.
TheRev: Hahahaha (totalno nekontrolirani smijeh). Ja ću doći. Cure, cure su zakon.

Mario: 'City Of Evil' vam je prvi album na velikom izdavaču, kakva je promjena?
Johnny: Velika, osjećamo promjenu, posebno u SAD-u. Super su svi prema nama, mi kao bend smo sad nekako rasterećeni, tretiraju nas sjajno. Sad valja treba to napraviti i drugdje po svijetu, da se ljudi upoznaju s nama.
Mario: Promjena u zvuku?
Johnny: I nema je zapravo, nema velike promjene.
TheRev: Od albuma do albuma ubacimo nešto novo, stalno se nešto mijenja, ali uvijek smo to mi. Novi album je izuzetno zanimljiv, svatko bi trebao barem poslušati pa neka onda kaže da mu se ne sviđa. No mislim da bi svatko treba poslušati.
Johnny: Svako snimanje i pisanje se po nečemu razlikuje od onog prethodnog, ali na kraju je to uvijek Avenged Sevenfold.

Mario: Nekakvi utjecaji prilikom pisanja posljednjeg albuma?
TheRev: Za mene Pantera, Iron Maiden, Guns 'N Roses i Dream Theater.
Johnny: Megadeth.
Mario: Meni je jako loš zadnji Dream Theater.
Johnny: Koji je zadnji?
Mario: 'Octavarium'.
TheRev: Svaki njihov album je različit. Ja obožavam nekoliko albuma. 'Metropolis Part 2' prije svih.

Mario: Kako gledate na to da se tek trebate potruditi da osvojite Europu, dok u SAD-u sada već dolazite na gotovo i hodate već uhodanom stazom. Imate li volje i energije ovdje raditi sve ispočetka?
Johnny: Ja mislim da je svugdje jednako teško. Svugdje sviraš iste gigove, jednako se trudiš, samo što je ovdje odaziv puno slabiji nego u Americi. No, sada ovdje imamo neke koncerte na kojima ćemo svirati s Guns 'N Roses i Metallicom pa mislim da bi nam to trebalo otvoriti neka vrata.
Mario: Ali ipak jedva čekate vratiti se doma?
Johnny: Pa volimo svirati, to je sigurno. Ali i kada imamo odmor, dobijemo tek, ne znam, poneki tjedan tu i tamo, tako da svaki odlazak doma veseli.
TheRev: Nakon svakog albuma turiramo, ne znam, godinu dana. Unutar te godine budemo doma po jedan do dva tjedna svaka 2-3 mjeseca. To je dosta zbrkan život i pate svi oko nas, ali to najviše volimo. Ja obožavam provoditi vrijeme doma, no onda opet nakon nekog vremena jako se zaželim turneje.
Mario: Da, vidio sam da strašno puno turirate. A i na štandu sam vidio da imate prilično bogat i raznolik asortiman merchandisea. Pretpostavljam da vam to dvoje onda donosi i najviše zarade?
Johnny: O da, merch pogotovo. Prodajemo dosta tih stvari. A onda i koncerti, naravno.

Mario: U takvoj situaciji onda vam i ne smeta ako se downloada vaša glazba?
Johnny: Pa, i da i ne. Ako je to način koji će ih natjerati da dođu na naš koncert, samo neka skinu muziku. Ali iskreno, mislim da klinci koji skidaju tako puno muzike nisu oni koji idu na koncerte, niti oni koji doista prate neki bend. Stanje je danas takvo da ima klinaca koji mjesečno skidaju na stotine albuma, zatvoreni su u svoje male sobe i na netu su po cijele dane. Ali to mi nekako nisu pravi fanovi, ti klinci ne idu na koncerte, samo su zakačeni na forume, na sve moguće sajtove, skidaju muziku i onda ju komentiraju do beskonačnosti. Ali nisu iskusili glazbu u živo nikada. Ili jako rijetko. Boli njih kurac za bendove.
Mario. Ti si vjeran originalima?
Johnny: Ako mi je stalo do benda, naravno. Nedavno sam našao staru ploču Iron Maiden 'Seventh Son Of a Seventh Son', nisam mogao vjerovati. Samo sam to slušao mjesec dana. Dobiješ super glazbu, super omotnicu, cijeli paket.

Mario: Nedavno je na netu bilo kratko prepucavanje između vas i Dillinger Escape Plan, čak su i neki veliki mediji prenosili to.
TheRev: Pojma nemam, ne zanima me. Ne poznajemo ih, ne pričamo s njima, tako da... ništa.
Mario. Osjećate li se kao dio neke scene, imate li posebno dobre prijatelje u nekim bendovima?
TheRev: Ne osjećamo se kao da pripadamo nekoj posebnoj sceni. Imamo prijatelje glazbenike po svim mogućim žanrovima. Njih gledamo po tome jesu li OK tipovi ili su loši, a ne po tome šta i kako sviraju. Mislim da i nemam baš puno frendova po bendovima.

Mario: Da ne radite ovo šta radite, kako biste plaćali račune?
Johnny: Uf, ne znam. Ja bih vozio bicikl po cijele dane, posvuda. Ali ne znam bi li mi netko platio išta za to.
TheRev: Ja bih bio konobar, otvorio bih svoj birc. To je najbolji posao na svijetu. Svi moji frendovi su konobari. Jedno sam vrijeme razmišljao i o pornićima.
Mario: Da? A s kim bi najradije snimao?
TheRev: O, to je tako lako - Gwen Stefani. Nema konkurencije.
Johnny: Jennifer Love Hewit.
Mario: A, jebote, ona mora da je ogromna u SAD. Jednom sam čitao intervju s Mansonom gdje je prilično loše pričao o njoj, no opet se vidjelo da je opsjednut njenim sisama. Kaže da je sanjao da ih udara šakama.
TheRev: Ja to želim raditi s Jennifer Anniston (smijeh).
Mario: Ali ona nema sise?!
TheRev: Ma, imala je, sad je počela jako vježbati pa su nestale (smijeh).
Mario: Puno uspjeha u tim nastojanjima i na ostatku turneje.
Johnny: Hvala ti, pozdravi Hrvatsku.
TheRev: I cure!
Razgovarao
Mario Grdošić
mario.grdosic@gmail.com

8. rujna 2006.

Copyright © 1996. - 2004. Internet MONITOR
 
 
Linkovi:
Bend