Glazba - Internet MONITOR  


« povratak

Glazba
Album tjedna
Recenzije
Nikad čuo
MP3 singl

Monitor
Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Monitor u Vjesniku

e-mail
glazba@monitor.hr

 
  You say hello and then I say I do
Nastavak Kalifornikacije

U životu, koji je po svom vremenskom trajanju izrazito kratak gledano proporcionalno sa izgrađivanjem i provođenjem istog, uvijek se nude dva puta za kročiti. Međutim, neke stvari u određenom trenutku ne znamo, pa se nekima dogodi da nesvjesno posrnu vrlo nisko i kasnije uz teške muke ispravljaju greške. Neki nikada ne shvate bit ili nisu u mogućnosti to shvatiti jer previše zaglibe, no to nije bio slučaj sa momcima iz Red Hot Chili Peppers koji su prije skoro pa dvadeset godina započeli stvarati glazbu pod spomenutim imenom pritom zauzevši opravdano i potvrđeno mjesto na sceni.

Razlika između postave iz 1991. godine za vrijeme albuma 'Blood Sugar Sex Magik' i današnje postave ne postoji, jedina je promjena ta da su odrasliji i zreliji, te također "čistiji" po ovisničkom pitanju, s mnogo više optimizma, volje za zdravim i ugodnim životom kao i za stvaranje glazbe. Preporođeni? Itekako! "Brinem se o sebi mnogo više. Bude trenutaka kada mi dođe da sve zaribam. Ali ne učinim to" kaže pjevač Anthony Kiedis koji već pet dobrih godina ne uživa nikakve droge. I to je ono što je najpozitivnije jer kao što sam Kiedis priznaje zasigurno bi završio kao i Layne Staley iz Alice In Chains, koji je nedavno preminuo od prekomjerne doze heroina, baš kao i mnogi drugi njegovi prijatelji. "Nema razloga da se pretvaramo kao da se to nije dogodilo. To je bilo veoma jezivo i kobno ali mi smo to nadživili" dodaje tridesetdevetogodišnji pjevač. Ista ta promjena može se primjetiti i kod gitariste Johna Frusciantea koji je zbog tih problema i napustio bend da bi se pak vratio nakon sedam godina, ali kod Frusciantea burna i loša prošlost ostala je zapisana na njegovom tijelu - brojne opekline i ožiljci vidljivi su po rukama i ramenima. Kaže on da kad pogleda u neku svoju stariju sliku, kad je bio mršav i više dječački te još vlasnik svojih vlastitih zubi, ne prepoznaje tu osobu. Kako god da bilo, prošlost, bila ona loša ili dobra, je samo prošlost, sjećanje na ono nekada i nije razlog da joj se prepusti i živi u njoj, već treba biti poticaj za dostizanjem nečeg novoga u sadašnjosti. Red Hot Chili Peppers očito napokon razumiju tu tezu, pa idu lagano naprijed.

Bend su osnovali 1983. godine trojica školskih prijatelja Anthony Kiedis, Flea, odnosno, pravim imenom Michael Balzary i Hillel Slovak. Jack Irons pridružuje se bendu koji se tad zvao Tony Flow And The Miraculously Majestic Masters Of Mayhem pred jednim nastupom u lokalnom klubu. Nedugo nakon tog uspješnog nastupa za bend se pročulo i do diskografske kuće EMI, a ugovor je sam po sebi uslijedio šest mjeseci kasnije i baš kad su trebali snimiti svoj prvijenac Irons i Slovak odlučili su napustiti bend zbog rada u jednom drugom - What Is This. Bend je ipak snimio samozvani prvijenac sa novim članovima, no svejedno izostanak originalne dvojice osjetio se na glazbi. 1985. godine objavljen je 'Freaky Styley' sa Ironsom i Slovakom koji su se vratili. Uspjeh je ipak zaobilazio Red Hot Chili Peppers do trećeg albuma 'The Uplift Mofo Party Plan' iz 1987. godine koji je počeo zauzimati pozicije na top ljestvicama da bi slijedeće godine uslijedio je 'The Abbey Road EP' sa pet pjesama. I baš kad je sve izgledalo da će im krenuti i da će sve biti u redu događa se tragedija - nakon duge borbe sa drogama Hillel Slovak je preminuo 25. srpnja 1988. godine od prekomjerne doze heroina. I to je ozbiljno pogodilo bend za čije se postojanje tada činilo da je došlo kraju, ali dogodilo se upravo suprotno iako se Irons pozdravio zauvijek s bendom.

U čast Slovaku snimljen je album 'Mother's Milk' 1989. godine sa novim članovima: Johnom Fruscianteom - koji je bio vjerni obožavatelj grupe - i Chad Smithom. Album je doživio vrlo dobar uspjeh. Slijedeći korak koji su učinili Peppers bio je i odlučni u njihovoj karijeri - album 'Blood Sugar Sex Magik' pod producentskom palicom Ricka Rubina u vrlo kratkom periodu postao je veliki hit zahvaljujući pjesmama 'Give It Away', te zasigurno vječno najpoznatijom 'Under the Bridge' koja je postala njihov prvi Top Ten hit. No, usprkos svemu tome, Peppers i dalje nije išlo dobro. Frusciante je napustio bend za vrijeme turneje 1992. godine zbog ovisnosti o teškim drogama. Na njegovom mjestu bila su dva gitarista prije negoli je osnivač benda Jane's Addiction, gitarist Dave Navarro, zauzeo njegovu ulogu, te sa Peppersima snimio jedini album 'One Hot Minute', koji i nije doživio baš neki uspjeh, te tri godine kasnije napustio bend. Bilo je jasno da im fali Frusciante i da kemija jednostavno ne postoji ako ta četiri čovjeka ne sviraju zajedno. I on se vratio. Nakon rehabilitacije. Ponovno okupljanje okovječeno je najprodavanijim albumom u njihovoj burnoj karijeri. Dakako, radi se o 'Californication' koji je za sobom ostavio pregršt hitova kao što su prvi singl 'Scar Tissue' - koji je ušao u Top Ten prije negoli je album uopće bio objavljen, 'Around the World', 'Otherside' i naslovna 'Californication'. Iako se činilo da su problemi nestali pojavili su se neki novi kao što su prepucavanja između Kiedisa i Mike Pattona iz Mr. Bungle, odnosno, bivših Faith No More. U slijedeću godinu ušli su bez ikakvih poteškoća zajedno sa Foo Fighters i Pearl Jam na turneji.

"Stvarati umjetnost je ujedno i prihvaćanje onog što se događa oko tebe i pretvaranje istog u nešto predivno bez obzira što je to"; rekao je tridesetjednogodišnji John Frusciante koji je prošle godine objavio svoj hvaljeni, treći po redu solo album 'To Record Only Water For Ten Days'. Četrdesetogodišnji Flea je pak opet imao mnogobrojne suradnje kao što su one na posljednjim uratcima Alanis Morissette i Jewel, te mnogi drugi. Sve to nije usporilo rad matičnog im benda pa su tako u studenom prošle godine Red Hot Chili Peppersi zavukli se u studio kako bi snimili novi album i nakon nešto više od šest mjeseci finalni produkt je dostupan. Prema prvom singlu 'By The Way' sa istozvanog albuma čini se da nastavljaju sa zvukom, to jest, koncepcijom s prethodnog albuma, pritom dodavši malo više agresivnosti, to se posebno odnosi na Flea. Kakav je album zaista - da li opravdavaju svoj status ili su pokleknuli - saznat ćemo uskoro, a do tad uživajmo u prvom singlu koji je ujedno i prva od ukupno šesnaest pjesama, te u kaveru kojeg je dizajnirao Julian Schnabel, umjetnik iz New Yorka i bliski prijatelj Frusciantea.


Mario Marušić
marusic@monitor.hr

10. srpnja 2002.

Copyright © 1996. - 2000. Internet MONITOR
 
 
Postava:
Anthony Kiedis: vokal
Flea: bas
Chad Smith: bubnjevi
John Frusciante: gitara

Privremeni bivši članovi:
Hillel Slovak: gitara Jack Irons: bubnjevi
Jack Sherman: gitara
Cliff Martinez: bas
Arik Marshall: gitara
Jessie Tobias: gitara
Dave Navarro: gitara

Diskografija:
'Red Hot Chili Peppers', 1984.
'Freaky Styley', 1985.
'The Uplift Mofo Party Plan', 1987.
'The Abbey Road EP', 1988.
'Mother's Milk', 1989.
'Blood Sugar Sex Magik', 1991.
'Greatest Hits', 1994.
'Soul To Squeeze EP', 1994.
'One Hot Minute', 1995.
'Best Of', 1998.
'Californication', 1999.
'By The Way', 2002.

VHS/DVD:
'Funky Monks', 1991.
'Off The Map', 2001.

Online:
Službeni site

Crvena vatrena stranica

Trgovinica

RHCP forum

Zgođušni site

Crno im se piše

Tribute Hillelu Slovaku