Glazba - Internet MONITOR  


« povratak

Glazba
Album tjedna
Recenzije
Nikad čuo
MP3 singl

Monitor
Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Monitor u Vjesniku

e-mail
glazba@monitor.hr

 
  Techno is dead
Svi smo mi sazdani od zvijezda

Kada bi pitali nekog pasivnog slušatelja glazbe koliko albuma ima Moby odgovor bi zasigurno bio: "dva". To, naravno, nije točno, jer svoju glazbenu karijeru ovaj lik je započeo još na samom početku devedesetih dovodeći techno brojnoj mainstream publici, a sam početak je bila house pjesma 'Go' koja je bila dio David Lynchovog kultnog serijala 'Twin Peaks' i ujedno Mobyju osigurala Britanski top ten hit. Nakon toga, popriličan autsajder među zvijezdama po svojim stavovima i načinu života, polako zauzima svoje mjesto, što naročito postiže albumom 'Play' koji osim što biva jedan od najprodavanijih albuma (prodan u nešto više od deset milijuna primjeraka) nego je i jedan od najiiskorištenijih albuma za promidžbene poruke diljem svijeta, a Mobyjeva želja za inovativnoću donosi mu planetarnu slavu i respekt.

Moby, odnosno pravim imenom Richard Melville Hall, dobio je taj nadimak po 'Moby Dicku' čiji je autor Mobyjev pra-pra ujak Herman Melville. Ovaj kršćanin, neuživatelj alkohola i inih opijata, prije negoli je objavio svoj prvijenac 1992. godine radio je sa bendovima kao što su The Vatican Commandos i Flipper u kojem je zamjenjivao originalnog vokalistu koji je odsluživao kaznu u zatvoru. Od samih početaka odlikovao se željom za stvaranjem nekih novih zvukova u glazbi bez obzira na granice žanrova što mu je donekle i uspijevalo, ali bez dobro razrađenih ideja nije bio ništa značajnije ponudio do 1999. godine kada je izašao hvalevrijedni 'Play'. U tom periodu nastupao je po razno raznim festivalima među kojima je i Lollapalooza 1995. godine nakon kojeg mu ipak album 'Everything's Wrong' pod etiketom Elektra nije doživio komercijalniji uspjeh. Slijedeće godine Moby snima album 'Animal Rights' koji je, na iznenađenje medija, rock, a ne techno album. U isto vrijeme pod pseudonimom Voodoo Child objavio je i sintetičko orkestralni album 'The End Of Everything'. Godinu dana poslije sve svoje pjesme koje su bile iskorištene u brojim filmovima stavlja na jedan album 'I Like To Score'. Njegov povratak dance glazbi nagovijestila je instrumental pjesma 'James Bond Theme' koja se također našla na tom albumu kao obrada Johna Barryja, otvorivši Mobyju napokon vrata za ulazak na svoje zasluženo mjesto na sceni što je on naravno iskoristio na najbolji mogući način.

U jednom intervju izjavio je Moby kako je Kurt Cobain bio iznimna ličnost koja je bila više naslonjena vlastitoj emocionalnoj i egzistencijalnoj problematici u globalu ostavljajući iza sebe nedovršene misli u svojim pjesmama. Pitanje je sad je lI Moby kao svoj temeljac uzeo tu mudroliju Cobaina na posljednja dva albuma pritom ne zaustavljajući se na nedovršenosti, već učinivši korak dalje, dovršavajući izražavanje onim dijelom koji ga muči!? U svakom slučaju, iako netipičan za trenutačne pojmove glazbene zvijezde, Moby će ostati zapamćen po iznimno kvalitetnoj i lijepoj glazbi koja je i bila smisao njegovog rada – stvoriti nešto predivno što će ljudi voljeti. S novim albumom '18' koliko god odilazio od zvuka sa 'Play' toliko se sličnosti i konceptualnih ideja opet osjeti.

Pomalo sintetički zvuk, melankolija, jednostavne melodije su ono što odlikuje Mobyja kao glazbenika, a to on potvrđuje. Trenutno se u medijima vrti prvi singl 'We Are All Made of Stars' – pjesma koja je ujedno i prva na albumu. Hoće li Moby pokleknuti sa ovim albumom ili neće, odnosno, hoće li dostići broj prodanih primjeraka u odnosu na 'Play' ili barem biti pristojno blizu ostaje nam još samo da vidimo. Album je već dugo u dostupnosti, pa na konačan ishod i ne bi trebali čekati. No, u svakom slučaju nedvojbeno je da se radi o još jednom iznimnom umjetničkom ostvarenju ovog zanimljivog karizmatičnog lika koji će nam u skorijoj budućnosti zasigurno još mnogo toga ponuditi dobroga ne ostavljajući nas ravnodušne kako svojom glazbom tako i pojavom jer sada za sve to imam potpunu kreativnu slobodu za koju se izborio.


Mario Marušić
marusic@monitor.hr

28. lipnja 2002.

Copyright © 1996. - 2000. Internet MONITOR
 
 
Moby:
Datum rođenja: 11. rujna 1965. godine
Mjesto rođenja: Darien, CT
Prebivalište: New York, NY


Diskografija:
'Moby', 1992.
'Ambient', 1993.
'Everything's Wrong', 1995.
'Animal Rights', 1996.
'I Like To Score', 1997.
'Play', 1999.
'Play/The B Sides', 2000.
'18', 2002.

VHS/DVD:
'Play', 2000. (DVD)


Online:
Službeni site

Plavi se nebo, smiješi se Moby

Izdavač

Svježi site

Britanski site