Glazba - Internet MONITOR  


« povratak

Glazba
Album tjedna
Recenzije
Nikad čuo
MP3 singl

Monitor
Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Monitor u Vjesniku

e-mail
glazba@monitor.hr

 
  Dave Gahan, Martin Lee Gore - muzički dinosaurusi
Solo projekti Gahana i Gorea iz Depeche Mode

Vokal i gitarista jednog od preživjelih muzičkih dinosaurusa iz 80-tih - Depeche Mode - Dave Gahan i Martin Lee Gore priveli su kraju radove na svojim solo albumima. Pripreme za solo projekte 'Paper monsters' (Gahan), odnosno 'Counterfeit 2' (Gore) su počele na ljeto prošle godine, a sa konkretnim radovima na materijalu britanski muzičari su počeli s njenim krajem.


Dave Gahan

Dave Gahan (rođen 1962.) po prvi puta će se okušati na solo-planu. Do sada je snimio većinu pjesama za 'Paper Monsters', ali se niti jedna ne može naći, čak ni na piratskim MP3 destinacijama. Kako Gahan kaže, tekstove i muziku za sve pjesme je radio lično, a pjesme će biti jako osjećajne, što i liči na 41-godišnjeg vokala Depeche Mode, koji je sredinom 90-tih prošao kroz tešku fazu zivota, a '96. je bio na ivici smrti, kada je uslijed predoziranja pao u komu. No, kako kaze simpatični i uvijek optimistični Dave, njegov treći brak funkcioniše besprijekorno, uživa podižući dvogodišnju kćerku, pa možemo zaključiti da je burni život koji je vodio samo proslost (osim na live nastupima, kada je opet onaj stari...)! 'Paper Monsters' čini 10 pjesama, a album će izaći tek samim početkom juna. Naravno, pirati će i ovog puta na naše prostore album donijeti nešto ranije, na što smo mi već i navikli. Prvi singl će se naći u prodaji sredinom maja, a Gahan ne želi precizirati što će odabrati za prvi promotivni materijal 'Paper Monsters'. Turneja za album će biti organizovana, a činiće je 22 koncerta u 15-ak zemalja. Prvi koncert će biti održan 2. juna u Zuerichu, a završni u Wolverhamptonu 13.jula. Što se tiče nas, najbliži će nam biti u Budimpešti (23.juna) i u Zuerichu. Par koncerata je već sada rasprodato, pa se čini da će i ovog puta, kao i na svim velikim turnejama Depeche Mode, tapkaroši jako dobro proći.

O materijalu Davea Gahana se još uvijek ne može sa sigurnošću govoriti, pa će proljece koje prolazi pokazati vrijednost smjelog pokušaja vokala Depeche Mode, koji je na tom mjestu vec 22 godine!


Martin Lee Gore

Martin Lee Gore ('61) nije debitant što se tiče solo-projekata. Još 1989. godine, gitarist Depeche Mode je objavio album 'Counterfeit', sa 6 dirljivih, melanholičnih obrada, među kojima se izdvajaju 'Compulsion' i tradicionalna engleska pjesma 'never Turn Your Back On Mother Earth'. Druga epizoda 'Counterfeit' će imati baš takav naziv - 'Counterfeit2'. Gore je za razliku od Gahana i ovog puta za materijal uzeo obrade, ovog puta njih 11. Već sada se na netu mogu naći svi originali Goreovih obrada, a 6-7 pjesamasa 'Counterfeit2' je spremno u mp3 formatu. Prije albuma u prodaju je izašao singl 'Stardust' kojeg čine pjesme 'Stardust' i 'i Cast A Lonesome Shadow'. 'Stardust' se našao u prodaji 15. aprila, a album krajem mjeseca. Zanimljivo je da je Gore, koji je nekada priznavao homoseksualne sklonosti, u decembru prošle godine dobio i treću kćerku. Što se turneje tiče, za razliku od Gahana, Gore će napraviti svega 4 manja koncerta (nesto poput DM Ultra-parties 1997.) i to u Engleskoj, Belgiji, Njemačkoj i Švedskoj.

Članovi benda koji je u novembru 2001. posjetio Zagreb ne miruju! Osim Gahanovog i Goreovog rada na solo materijalu, i treći član Depeche Mode je itekako aktivan i to na DJ festivalima širom Europe. Što se tiče kolektivnog rada, jedna radosna novost za sve fanove jednog od najboljih planetarnih bendova - Depeche Mode radove na novom albumu počinju ove godine, već na ljeto! Ostaje da sačekamo i odslušamo materijale velikih umjetnika i 'brodolomnika' iz Basildona!

Miloš Prelević
milosprelevic@hotmail.com

2. svibnja 2003.

Copyright © 1997. - 2003. Internet MONITOR
 
 
Online
Gahanov službeni site

Službeni Goreov site

Tribute to ML Gore

Službeni Depeche Mode site

Još Dipeš