Glazba - Internet MONITOR  


« povratak

Glazba
Album tjedna
Recenzije
Nikad čuo
MP3 singl

Monitor
Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Monitor u Vjesniku

e-mail
glazba@monitor.hr

 
  Novo, novo vrijeme
Beogradski sindikat - 'Govedina' na izvol'te

U tzv. protestnoj i angažiranoj pjesmi su se okušavali mnogi, iz različitih pobuda i u najrazličitim režimima, ali je najmanji zajednički sadržaj uvijek ostajao isti - poruka. Poimenično nabrajanje autora koji su u SFRJ pop-rocku dizali kontra glas iziskivao bi zacijelo mnogo veći prostor nego ga ovdje imam, pogotovo što je taj raspon odista ogroman, od patetičnog šansonjera Mikija Jevremovića, tamo potkraj šezdesetih ('Zbogom, Kalifornijo / Svima kojih se to tiče'), preko svima znanog jugo-Donovana Ivice Percla, do recimo samosvojnih i nikome sličnih Zabranjenog pušenja, Laibacha, Borghesie... O novom valu, barba Johnnyju i Azri, koja je ostala usamljena visoko na ljestvici kvalitete, ranoj Ribljoj Čorbi, Pankrtima, Parafu, Lačnom Franzu... da i ne govorimo.

Godine raspada velike zemlje donijele su usko profiliranu poetiku, zatvorenu u vlastiti atar, nerijetko sa jednokratnom upotrebom, s tim što je tajming nastanka bio klizan, u zavisnosti od nacionalnog buđenja. Ukoliko iz domene protestne pjesme, aklamativno, ovoga puta izbacimo onu sa prefiksom "nacionalno", ostaju poltergejtsovi koji su se usudili dizati glas protiv režima u godinama iza nas, u vremenu kad se pjevalo "četiri noge dobre, dvije noge loše". Bilo je toga u svim ex-YU republikama, no, osvrnut ću se samo na Srbiju i Crnu Goru.

Manje od "dva oka u glavi" je procvat pop-kulture doživio tek posljednjih godina, a tokom devedesetih baklju drugačije Crne Gore u ovoj sferi muzike su držale art-trupe okupljene oko independističkog urbanog radija Antena M. Ova je kuća u više navrata objavljivala kazete protestnih pjesama, na kojima su redovno bili zastupljeni i Mozak eliminator ('Dobar dan čika Slobo', 'Mafijaš'), Vojo Mistović ('Vojna pošta Priština'), Igor i Renata Perazić ('Barikade', 'Gospodo, izvinite'), The Books of Knjige ('Moja domovina'), no, jedan i jedini ostao je čovjek čije je angažiranje postalo sinonimom (antimalo)građanskog protesta, neizbježni Rambo Amadeus.

U Srbiji je angažirana-protestna pjesma, "zahvaljujući" vladavini Slobodana Miloševića doživljavala svoj procvat i, usudio bih se reći, rock muzika je bila jedna od moćnih kohezionih sila koja je snage tadašnje opozicije držala u pripravnosti građanskog bunta. Malo je rock grupa koje nisu sasvim otvoreno stale na barikade obrane egzistencijalnih prava koja su itekako bila ugrožena ustoličavanjem novih sistema vrijednosti i teško ih je izdvajati, no, ipak, u (sasvim osoban izbor, da se razumijemo) super-finale ulaze briljantni Block Out ('Leto na Adi', 'U krtogu', 'Čarobni akord', zatim hermetični Napred u prošlost ('Vođa', 'Crveni oblačići'), šabački Ništa Ali Logopedi ('Blokada Blues'), novosadski Obojeni program ('Dragon', 'Nebo, nebo, plavo je'), Dža ili bu ('Oslobodi'), Trula koalicija ('Plakao sam kad je pala Sekuritatea'), Direktori ('Bando crvena', 'Svinja sa Dedinja'), Trip At Seven ('Beograd')... Nezabolizan kamen međaš su i ispisnici iz nekadašnjeg Suncokreta - Đorđe Balašević ('Sloboda-ne') i Bora Đorđević ('Baba Jula', 'Zabela'), svako sa svojim specifikumom. Rap-armada s novobeogradskog asfalta bila je stjegonoša drugačijeg zvuka, i drugačije ikonografije - Who's the best, Sunshine, Gru, najposlije i momci koji su krajem prošlog mjeseca iz temelja prodrmali srbijansku muzičku scenu singlom 'Govedina' - devetorka imenom Beogradski sindikat.

Od odlaska Slobodana Miloševića s vlasti, prvi put je objavljena jedna protestna angažirana pjesma. Beogradski sindikat se (u vlastitom izdanju, naravno, tko bi tome bio izdavač) razračunava sa sadašnjim nosiocima vlasti u Srbiji i Crnoj Gori, a ime pjesme je reperski sleng u značenju "sukob, svađa". Od političara tu su svi, i nema podvajanja - Đinđić, Koštunica, Labus, Čanak, Lečić, Dinkić, Šešelj, Đukanović, svi u istom košu... a osim njih u pjesmi su "zastupljeni" i svi elementi društva u tranziciji, od šverca do poplave šund muzike i pumping propagiranja građanskih prava "ugroženih podskupova".

"Sve funkcioniše kao i bivša vlast, samo su drugi ljudi i malo to drugačije marketinški rešavaju. Manje galame i manje je fazon 'ruža u kosi' a više, kao, basket, vaterpolo... sve je to meni OK, samo pokažite malo više ličnim primerom, stezanje kaiša...' - istakli su članovi sindikata u nedavnom intervjuu za nedjeljnik Vreme, dalje objašnjavajući - "Što se tiče Hrvata u pesmi, mislili smo na Coloniu, Magazin i taj hrvatski dance i đubre koje se forsira, kao da nemamo dovoljno svog đubreta... A što se tiče homoseksualaca, imamo prijatelje koji su gej, i to je u redu, nismo homofobični, a skinheadi i svaka vrsta nasilja nas užasava. Ali to propagiranje njihovih prava, koja se uzgred koriste samo za sakupljanje političkih poena, što je sramota, i još kao da pokažu kako su svi ostali fašisti... Đinđićevim rečnikom da pojasnim, to je kao kada imaš anoreksičnu ribu i ti je šminkaš, a ne daješ joj da jede. To je ta fora. Kao, eto, prava pedera su tu, i kul je Srbija, kao, vidi, mi smo demokratija...".

'Govedina' se za sada sasvim dobro kotira u privatnim prodavaonicama CD-a i neizbježnom buvljaku beogradskog SKC-a, ali ovdje monetarni efekt svakako nije primaran, jer se od muzike (bez autorskih prava, tantijema, uz više pirata nego regularnih izdanja) ionako u SRJ ne može živjeti. Bitno je da su stvari počele da se nazivaju pravim imenima, iako to može biti urađeno i na znatno sofisticiraniji način nego u slučaju Beogradskog sindikata. Uostalom, ulica i ne priča drugačije. Ili se možda varam?

Govedina
Svako jutro isti kurac, kada otvorim novine 
Doručak mi presedne, ko da hrsam pomije
Od tolike baronije, trange-frange ekonomije
Sve te silne promene svode se na obmane 
Uzimala-davala, na pljugama spavala
Zbog akciznih sličica ubistva zataškavala
A dripaca navala, na suvarak alava
Raspodela stanova po kongresnim salama
A grad miriše na ćevape i kobasice
Audi se kupuje iz kasice i prasice
A šta ste vi, lasice? A mi slikari naivci?
Opiči se basket da bi ispali gotivci
To je isto marketing ko 'Otadžbino volim te'
Tri sekunde u reketu... Ministre, molim te!
Znam te još od školice kad kupio si forice
A sad si na konju. Zadužen za pločice
Obična boranija što mnogo me ne zanima
Ajmo sada paljba! Da bih bljunuo po glavnima
Što rukovode kanalima oslobođenim carina
Firmama za izvoz oružja i malina
Aferama, skandalima sa bivšim generalima
Veselim bankarima sa električnim gitarama
Što valjaju sve: PTT, cementare
A bog te pita gde su sve te pare nestale!!!

(Ref.) 

Ajmo svi zajedno kao psi da lajemo
Av avav avavav av avav avavav!
Ajmo svi zajedno funjare da karamo
Ung nuh huh nuh nuh huh ungh!
Ajmo svi zajedno pijani da slavimo
Na na na na na na na na na!
Menjam kanal, skupština, talašika komušina,
Nosata orlušina me udara po ušima
Narkomane, puši ga! Znam te još od mitinga
Odelo si promenio al ista si ti bitanga
Divi ovog kiklopa, svakoj reci pritoka,
Zajaho BG pa pobego iz istoga
Gde je nova replika, eto lažnog četnika
Ko je jaho popa? - galami sa tepiha.
Nastala polemika o pravima pedera
U prvom planu Dnevnika Žaretova perika
Opušteno, trenerka sa flekama od čvaraka
Na vešalici visi odelo... soma maraka
Nema premijera, znači brifing je kod Caneta
Iz privatnog fluhcojga maše nam iz šlafroka
A sada vesti dana... Divim stigo nam Solana
U ustima Havana, među nogama Svilana
Vamo viski za ortaka! Viče Kožna jaša
I promoterke za novi sajt moga ministarstva
U skupštinskoj kafani, mrtav pijan Šami
Teši ga budala što na Pinku svira klavir
Ma olomi table, baki! Alavera Kavasaki
Dvesta na sat, s Baštovanom pozadi
A srpski Nostradamus, poznatiji ko Labus
Predviđa još pet dina sviranja u falus

(Ref.)


Na Dvaespetom sedim zagledan u Dunav
I pitam se sada ko nam kroji novi ustav
Pitam se zašto nam je predsednik mutav
I šta li Milo mulja, jebem ga u usta
Dal u pitanju je šverc banana ili pljuga
Dal je prevozno sredstvo avion ili pruga
Dal se roba plaća kešom il prebijanjem duga
Dal su partner Žabari il plemena sa juga
A vlada bela kuga, sve je manje Srba
Sestro, da bi rodila trebaju ti muda
Da se odrekneš svega i da radiš kao konj
Ili obraz kao đon pa da vaćariš fond
Da pričaš šuplje priče, vodiš duple knjige
U društvu kulturne elite sa osmehom gnjide
Što na poslovnoj večeri lažira ko kečeri
Da foliraš ko Englez kad dođu neki strendžeri
Da se odrekneš Guče, kajmaka i radže
A tolerišeš Hrvate, Borku, gej parade
Ma, jebeš Levijeve dokumentarce
Nije me sramota što poreklom sam odavde...

(Ref.)

Ajmo svi ruke gore! 
Džukački sindikat! Repovi sa Kosova
Nova govedina! Crna Gora, VojvodinaŽeljko Milović
z.milovic@cg.yu

10. listopada 2002.

Copyright © 1996. - 2000. Internet MONITOR