Glazba - Internet MONITOR  


« povratak

Glazba
Album tjedna
Recenzije
Nikad čuo
MP3 singl

Monitor
Monitor home
Forum
Belle de Jour
Info Technology
500 linkova
e-mail
glazba@monitor.hr

 
 

ČLANCI

 • Burning Brides: Mi smo ovdje zbog publike
  Burning Brides su trojac iz Philadelhije koji je dosad objavio jedan album nakon kojeg su znalci rekli da su upravo oni "naredna velika stvar". Glazba im je negdje na širokoj razmeđi između Black Sabbath, MC5 i Sonic Youth, a u intervjuu s temeljnim dvojcem i parom - Melanie i Dimitri - ona se osvrće između ostalog na nastanak benda kad su se otišli provozati autom oko New Yorka. "On je vozio taj auto po cijelom gradu i u jednom trenutku je rekao 'oh, moj bože, ovo je tako dobro. Mogao bih nastaviti voziti bez zaustavljanja danima i noćima'… Baš kao i Jack Karouac, Dimitri je osjetio tu ideju slobode na američkoj cesti. Onda je zaustavio auto i pitao tko mu se želi pridružiti na ovoj vožnji kroz SAD. Svi koji su bili s nama u autu su rekli 'ne', samo sam ja rekla 'da'. I tako je kroz tu Jack Kerouac ideju nastala veza između mene i Dimitrija".

 • Solo projekti Gahana i Gorea iz Depeche Mode
  Vokal i gitarist jednog od preživjelih muzičkih dinosaurusa iz 80-tih - Depeche Mode - Dave Gahan i Martin Lee Gore privoeli su kraju radove na svojim solo albumima. Pripreme za solo projekte 'Paper monsters' (Gahan), odnosno 'Counterfeit 2' (Gore) su počele na ljeto prošle godine, a izlazak je najavljen za ovo proljeće. O ova dva projekta piše naš novinar...

 • THE BOOKS OF KNJIGE: 'MOJA DOMOVINA'
  Svaki put kad u montenegrinskoj zemlji rock kritičar piše recenziju, zbog gabarita države postavlja se pitanje njegovog ličnog odnosa prema dotičnom autoru ili autorima. Tu iskrsavaju dva problema - prvi je taj što većinom znaš aktere, pa ti je bez veze pisati i dobro i loše, jer će to opet neko drugi protumačiti kako njemu odgovara i ubaciti ličnu notu, a drugi je činjenica da se u "maloj i napaćenoj rodnoj nam grudi" publikuje toliko malo albuma (naročito urbanih albuma) da ih na prste možeš izbrojati, pa je bez veze i to malo jada zakopavati.

 • Najbolji albumi 2002. godine
  Najbolji album dvijetisućedruge prema glasovima Monitorovih novinara je The Streets: 'Original Pirate Material', inovativni garage hip-hop albuma mladog Engleza Mikea Skinnera. Drugo mjesto dijele američki metalci Mudvayne s albumom 'The End Of All Things To Come' i indie rockeri Flaming Lips s 'Yoshimi Battles The Pink Robots'. Četvrti su Queens Of The Stone Age s 'Songs For The Deaf', a peti Eminem sa 'The Eminem Show'. Ostatak liste pogledajte ovdje...

 • Rock u Crnoj Gori: 'Kupio mi tata električni mozak...'
  Naš suradnik iz crnogorskog Bara napisao je tekst o razvoju urbane (pretežito rock) kulture u svojoj državi, što je, prema njegovim riječima jedan od prvih takvih pokušaja. Kaže on da se u počecima razvoja, tada rocka, "pelcer primao na našem tlu, ulazeći u svakodnevicu omladinaca i omladinki SFRJ, kroz, tada neizbježni, Radio Luksemburg i festival u San Remu" dok kraj prošlog stoljeća karakterizira "ponovno buđenje crnogorske urbane scene - rock je, u svojoj osnovnoj formi… uveliko evoluirao, pružajući, alla piovra, svoje pipke svud oko sebe, stvarajući mutante…"

 • Beogradski sindikat - 'Govedina' na izvol'te
  Godine raspada velike zemlje donijele su usko profiliranu poetiku, zatvorenu u vlastiti atar, nerijetko sa jednokratnom upotrebom, s tim što je tajming nastanka bio klizan, u zavisnosti od nacionalnog buđenja. Ukoliko iz domene protestne pjesme, aklamativno, ovoga puta izbacimo onu sa prefiksom "nacionalno", ostaju poltergejtsovi koji su se usudili dizati glas protiv režima u godinama iza nas, u vremenu kad se pjevalo "četiri noge dobre, dvije noge loše".

 • Margita Stefanović - priča iz prve ruke
  Umrla je Margita Stefanović - Magi, klavijaturistica utjecajnog i cijenjenog benda EKV čime je umro i posljednji član iz ove poznate četvorka. Uzrok njene smrti (još) nije objavljen, no i ona je kao i ostali članovi benda imala problema s drogama. O njenom životnom putu piše naš crnogorski suradnik Željko Milović koji ju je poznavao dugi niz godina. Pročitajte njegov izvrstan članak.

 • Red Hot Chili Peppers: Nastavak Kalifornikacije
  U životu, koji je po svom vremenskom trajanju izrazito kratak gledano proporcionalno sa izgrađivanjem i provođenjem istog, uvijek se nude dva puta za kročiti. Međutim, neke stvari u određenom trenutku ne znamo, pa se nekima dogodi da nesvjesno posrnu vrlo nisko i kasnije uz teške muke ispravljaju greške.

 • Moby: Svi smo mi sazdani od zvijezda
  Moby, odnosno pravim imenom Richard Melville Hall, dobio je taj nadimak po 'Moby Dicku' čiji je autor Mobyjev pra-pra ujak Herman Melville. Ovaj kršćanin, neuživatelj alkohola i inih opijata, prije negoli je objavio svoj prvijenac 1992.

 • Dream Theatre: Turbulentni progresivci vraćaju se orkestralno
  Zatvorite oči i pokušajte se opustiti tako da u trenutku slušanja melodija koje dolaze iz vaših zvučnika ne razmišljate o apsolutno ničemu i da vas ono što čujete vodi nekim svojim božanstvenim putevima na način da svake sekunde svaki zvuk, svaki ton, svaka boja dopire do vas sa svojim punim značenjem.

 • Alice In Chains: So I made a big mistake
  "Bit ću ovdje jebeno dugo. Bojim se smrti, osobito smrti od vlastite ruke," govorio je Layne Staley kao što je i govorio da je okršaj sa heroinom nadvladao, ali pritisak je bio mnogo veći nego li je itko mogao uopće naslučivati, a ni sam Staley očito nije bio svjestan toga.
Copyright © 1996. - 2003. Internet MONITOR